A Déryné-fesztivál programjai ezerarcú kulturális örökségünket sorakoztatják fel

A Déryné-fesztivál a Déryné-program esszenciája – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára szerdán Sátoraljaújhelyen, a rendezvénysorozat megnyitóján.

Forrás: MTI2024. 07. 18. 10:32
Déryné Fesztivál
Novák Irén, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára. Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Irén hangsúlyozta, a Déryné-program egyedülálló kezdeményezés, mert képes megszólítani a magyarországi teátrumi élet résztvevőit. Hozzáfűzte, a program hidat épít az előadó-művészeti intézmények, az alkotóközösségek és a befogadók között. A helyettes államtitkár azt mondta, a program a kistelepülések mindennapjait teszi szebbé, élhetőbbé, ezáltal boldogabbá is.

Déryné Fesztivál
Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója (Fotó: MTI/Vajda János)

Kiemelte, a Déryné-program a magyarországi kulturális életben példa nélküli, sikeres színházi misszió. Az indulása óta folyamatosan erősödve és fejlődve hagyománnyá vált, ebben az ötnapos Déryné-fesztivál sem marad el mellette – fogalmazott. Novák Irén kitért arra, hogy a fesztivál megidézi az egykori vándorszíntársulatok semmihez sem fogható világát.

– Az idei Déryné-fesztivál programjai ezerarcú kulturális örökségünket sorakoztatják fel. Ami a legfontosabb, hogy ez az élmény elérhető bárki számára – mondta, arra utalva, hogy a programok a nyitó előadás kivételével ingyenesen látogathatók. 

A kultúra nemzetformáló, identitáserősítő és jövőépítő erővel bír, melynek ékes példája ez a rendezvény is

 – közölte megnyitójában a helyettes államtitkár.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a rendezvénnyel a magyar kultúrát ünnepeljük, és megéljük az összetartozás élményét. Zemplén ma ismét az összmagyarság figyelmét élvezheti – jelentette ki.

Szamosvölgyi Péter (Fidesz–KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek és támogatóknak.

Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója úgy fogalmazott, a fesztivál a program egész éve egyetlen nyári eseményben összefoglalva. Hozzátette, 237 előadást támogatott a szakmai bizottság a szeptemberben induló, megújult Lázár Ervin-programban, ezek közül kettőt már most bemutatnak a fesztiválközönségnek. Az igazgatót Sátoraljaújhely közművelődési díjával tüntették ki, amelyet a megnyitóünnepségen vett át Szamosvölgyi Péter polgármestertől.

A negyedik Déryné-fesztivál a hivatalos megnyitó után Heltai Jenő A tündérlaki lányok című előadásával vette kezdetét. A programsorozatban öt napon keresztül tizenegy helyszínen hetven programmal várják a látogatókat. Vasárnapig a színházi előadások mellett koncerteken, filmvetítésen és gyermekprogramokon is részt vehetnek az érdeklődők, Sátoraljaújhely mellett több hegyközi településen is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.