Az Ismerős Arcok Práder Vilije új lemezt készít +videó

A PЯDЯ vadiúj lemeze nem egy egyszerű zenei projekt, hanem egy apa-fia együttműködés, amely friss rockhangzással és ütős gitárszólókkal hódít. A generációk zenei találkozása és az album a cikk végén érhető el.

Forrás: Santos Productions2024. 07. 15. 10:00
ismerős arcok
Az Ismerős arcok gitárosa, Práder Vili és fia új, közös albumot mutat be. Fotó: Santos Productions
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötlet először az Ismerős Arcok gitárosaként is ismert Práder Vili fejében született meg. Az 50. születésnapja alkalmából egy szólólemezt tervezett, de az elképzelés akkor ebben a formában nem valósult meg. 59 éves korára viszont az élet úgy intézte, hogy elegendő ideje és inspirációja is lett ahhoz, hogy a régi koncepciót továbbgondolva valóra váltsa – ezúttal fiával, Bencével kiegészülve.

ismerős arcok
Apa és fia együtt dolgozott ezen a különleges albumon – az Ismerős Arcok Práder Vilije ezúttal nem szólólemezzel készült. Fotó: Santos Productions

Inspiráció

Az alkotási folyamat során a családi kötelék és a zene iránti közös szenvedély szorosan összefonódott. A pandémia alatt, amikor a koncertek és a közönség tapsa elmaradt, még szorosabbá vált a kapcsolatuk. Bence lendülete és friss ötletei felrázták Vilit a fellépések hiánya okozta melankóliából, és együtt hoztak létre egy olyan albumot, amelyben mindketten megtalálták önmagukat. Ez az első közös projektjük, de egyikük sem újonc a zene világában. Vili hosszú zenei múlttal rendelkezik, Bence pedig már több formációban bizonyította tehetségét.

Az ApaFia leginkább a rock műfajába sorolható, tele olyan hatásokkal, amelyek mindkettőjük zenei ízlését tükrözik. A teljesség igénye nélkül említhetjük Eric Clapton, Joe Satriani, John Mayer, Joe Bonamassa és a Winery Dogs nevét – mind meghatározó és inspiráló előadók a két zenész számára. Az anyag ehhez mérten változatos stílusjegyeket vonultat fel – egyszerre klasszikus, mégis modern megközelítést képvisel.

A kedvenc szám a lemezen

A lemez egyik legkiemelkedőbb trackje az utolsó szám, az Eljött az idő, amely mindkettőjük szívéhez közel áll. A dalban hallható gitárszólók elképesztő zeneiséggel söpörnek el, és tökéletesen bemutatják, hogy apa és fia hogyan tudnak együttműködni a hangszereik megszólaltatásával. Szövegileg a Virág világ emelkedik ki, bár Vili számára valamilyen szempontból az összes dal különleges, hiszen mindegyikben ott van egy darabka belőlük.

Apa és fia – a közös munka kihívásai

A közös munka nem volt kihívásoktól mentes. A Covid alatt a koncertek hiánya és az ebből fakadó inspirációs problémák kezdetben megnehezítették a folyamatot, de Bence fiatalos energiája és kreativitása átlendítette Vilit a nehézségeken. 

Az alkotás során minden dalt közösen írtak – a zenét és a szöveget egyaránt. Ez a munkafolyamat tette lehetővé, hogy minden egyes dal olyan legyen, mint egy zenei párbeszéd. Az ApaFia célja, hogy visszahozza az igazi, rockos hangzást, amely ma már egyre ritkább a zenei palettán. 

Az album tiszteletben tartja a hagyományos élőzene értékeit, és bemutatja, hogy két generáció hogyan tud harmonikusan együttműködni az alkotásban. A szerzeményekben érezhető a gitár iránti szenvedélyük, amit a dobgroove-ok és basszusfutamok remekül egészítenek ki. A jövőbeni terveik között szerepel egy lemezbemutató koncert, amelyet Vili 60. születésnapján rendeznek. A pontos részletek még váratnak magukra, de a jövő februári dátum már biztosan be van írva a naptárjukba, úgyhogy kerüljön be a tiétekbe is!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.