Egyesül a Paramount filmstúdió a Skydance-szel, nevet is vált

A magyar Adolf Zukor által alapított hollywoodi stúdiót készpénzben fizeti ki a vevő. A Paramount részben új néven folytatja.

Forrás: MTI2024. 07. 08. 17:00
Paramount
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyesül a Skydance Media és a Paramount Global amerikai médiaholding – közölte a Paramount hétfőn. Az üzlet két szakaszban valósul meg. Az első szakaszban a RedBird Capital Partners befektetési alap és az Ellison család – a Skydance vezérigazgatója és alapítója, David Ellison és édesapja, az Oracle alapítója, a milliárdos Larry Ellison – 2,4 milliárd dollárt (több mint 873 milliárd forint) fizet készpénzben a National Amusementsért, a Paramount anyavállalatáért.

Paramount
A Top Gun jogait is a Paramount birtokolja (Fotó: AFP)

A második szakaszban további 4,5 milliárd dollárt fizetnek a Paramount szavazati (A osztályú) és szavazati joggal nem rendelkező (B osztályú) részvényeiért, továbbá 1,5 milliárd dollár elsődleges tőkét biztosítanak.

Az összeolvadással létrejövő új cég a New Paramount lesz. 

Az egyesülési megállapodást várhatóan a jövő év első felében zárják le. Ettől kezdve az Ellison család és a RedBird birtokolja majd a New Paramount A osztályú részvényeinek száz százalékát és a B osztályú részvényeinek 69 százalékát.

A Paramount, amely az egyik legrégebbi hollywoodi filmstúdió, és amelyet a magyar születésű Adolph Zukor alapított, olyan franchise-ok tulajdonosa, mint a Top Gun és a SpongyaBob Kockanadrág, továbbá CBS tévécsatornáké (beleértve a sport- és hírcsatornákat), az övé a Comedy Central, az MTV és a Nickelodeon, illetve streaming szolgáltatásokkal és TV-csatornákkal rendelkezik az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Indiában és Argentínában.

A Skydance Hollywood egyik vezető független stúdiója. Olyan kasszasikerek fűződnek a nevéhez mint a Top Gun: Maverick és a Jack Reacher: Nincs visszaút.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.