Édesanyja halála után könyvet írt a fiatal lány, mikor édesapja újra szerelembe esett

A jövő év egyik közönségkedvenc magyar filmje lehet a januárban érkező Véletlenül írtam egy könyvet, amely Annet Huizing tizenkét országban, köztük itthon is megjelent könyve, a Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? adaptációja. A Svenk legújabb adásában a rendező, Lakos Nóra mesélt a készülő filmről, ami a Hab című romantikus komédia után a második egész estés mozifilmje.

2024. 07. 20. 16:00
Véletlenül írtam egy könyvet
A Véletlenül írtam egy könyvet gyermek főszereplőjét háromszáz jelentkező közül választották ki. Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet főhőse Nina, aki hároméves korában vesztette el édesanyját, és ezután apjával és öccsével él tovább, ám az apja életébe egyszer csak új szerelem köszönt. Nina családját korábban az apja és a testvére jelentette számára, ám az új helyzet halott édesanyja felé hajtja a lány érdeklődését, s miközben Ninában elindul valamiféle tudatos gyászfeldolgozás – és úgy tűnik, hogy édesapja is túllépett a veszteség okozta fájdalmakon –, a film sírós-nevetős felnövéstörténetként is működik. Egyszerre bontakozik majd ki a nézők előtt egy megmosolyogtató kamaszszerelem és egy egészen más tétekkel bíró felnőttrománc. Ahogy Nina egyre mélyebben elmerül édesanyja emlékeinek kutatásában, rátalál az írás, ami segít érzelmei megfogalmazásában és megélésében.

Véletlenül írtam egy könyvet
A Véletlenül írtam egy könyvet a népszerű bestseller adaptációja, nemzetközi produkcióban készült. Fotó: Facebook

Véletlenül írtam egy könyvet, véletlenül film készült belőle

A filmről korábban mi is írtunk már itt, illetve itt, ezúttal pedig a legelső kedvcsináló előzetes kapcsán készített riportot a rendezővel, Lakos Nórával a Svenk stábja, aki kiemelte, hogy a történetnek a szórakoztató hangvétel mellett  komoly mélysége is van.

Ez szerintem egy igazi családi film, amit élvezhetnek a felnőttek és a gyerekek is. Arra számítunk, hogy családok fognak eljönni és együtt megnézni a filmet

magyarázza a rendező, aki szerint ebben a történetben egy kicsit mindenki magára ismerhet: anyuka, apuka vagy akár a nagymama is. A film fő témája az írás csodája, a főszereplőnk pedig egy tizenkét éves kislány. Demeter Villő zseniális, életében először játszott, és csodálatos benne. Alapvetően arról szól, hogy ahogy megtanul írni, úgy közben felszínre hozza azokat az érzelmeit, amik segítenek továbblépni a fájdalmakban, és közben rátalál az örömökre.

Az írás segít kinyitni a szívét

mondta. Lakos Nóra több mint háromszáz gyerek közül választotta ki Villőt Nina szerepére, ám első körben még figyelmeztette a lányt, hogy mire a forgatás elkezdődik, és meg kell hozni a végső döntést, lehet, hogy kinövi a szerepet. A Véletlenül írtam egy könyvet első kedvcsináló előzetese már meg is tekinthető itt:

Villő végül nem nőtte ki a szerepet, hanem épp ellenkezőleg, egy centit sem nőtt.

Villő háromnegyed évig nem nőtt egy centit sem, úgyhogy ez is mutatta az elköteleződését, és végül visszajött, és továbbra is teljesen egyértelmű volt, hogy ő annyira kiemelkedően jó, hogy mindenképpen vele szeretnénk menni 

jegyezte meg viccesen, illetve dicsérte az erdélyi lány alakítását, aki máskülönben közeli kapcsolatban van a film férfi főszereplőjével, Villő legkisebb testvérének ugyanis Mátray László a keresztapja, és ez egyszerre jelentett kihívást és könnyebbséget a forgatásokon, mivel a családhoz közel álló emberből egyszer csak át kellett alakulnia színésszé, aki az apát játssza.

A Véletlenül írtam egy könyvet producerei a CURTIZ-t és a Magasságok és mélységeket is jegyző Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan (JUNO11), valamint Lakos Nóra (EJKA), holland koproducerei Maaike Neve és Joram Willink (BIND). A filmet a Nemzeti Filmintézet, a Nederlands Filmfonds és az Eurimages támogatásával, a JUNO11 Pictures és a holland BIND koprodukciójában, a JUNO11 Pictures, valamint a Emberi Jogi és Kulturális Alapítvány mutatja be.

A Hír TV filmes háttérműsorának legújabb adását szombaton 23.30-kor láthatják a televíziónézők, az ismétlés szokás szerint vasárnap reggel 7.30-kor lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.