Regnum Marianum - Mária énekverseny Bodajkon

A Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhelyen rendezték meg a Pitti Katalin opera-énekesnő által megálmodott Regnum Marianum - Mária énekversenyt. A győztesek és különdíjasok az államalapítás ünnepén Budapesten is bemutatkoztak.

2024. 08. 24. 20:02
Regnum Marianum
A Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyen rendezték meg az énekversenyt. Fotó: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pitti Katalin Liszt-díjas, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és a Halhatatlanok Társulatának tagja egyedülálló énekes tehetségkutató versenyt hirdetett meg, a Regnum Marianum - Mária énekversenyt, amelyre Szűz Máriáról szóló dalok előadásával lehetett nevezni. Pitti Katalin elmondta, hogy régóta énekli, gyűjti a Szűz Máriáról szóló szakrális műveket, és azt szeretné, ha minél többen követnék a példáját.

Regnum Marianum
Pitti Katalin a Regnum Marianum - Mária énekverseny megálmodója (Forrás: Facebook)

A Regnum Marianum - Mária énekverseny győztesei és különdíjasai

A kizárólag a capella, azaz zenei kíséret nélküli versenyt általános, középiskolás és felnőtt kategóriában írták ki. Az ország szinte minden pontjáról és a határon túlról regisztráló jelentkezők videós anyagait a szakmai zsűri értékelte pontozással az elmúlt egy hónapban. A zsűri tagjai: Berki Lilla népdalénekes, Maczkó Mária énekesnő, Pálmai Árpád egyházzenész, Petrás Mária népdalénekes, Szvorák Katalin népdalénekes, Vakler Anna népdalénekes, Zsadon Andrea operaénekesnő, Kertesi Ingrid operaénekes, a zsűri elnöke, a rendezvény védnöke, Pitti Katalin. Az operaénekes elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hagyományteremtő szándékkal hozták létre ezt a tehetségkutatót. Szerinte, 

aki dalolva imádkozik, az duplán imádkozik. Így kiteljesedik az emberi lélek és a hang. S úgy véli, imára mindenkinek szüksége van, különösen a mai világban, a Máriáról szóló imák és témák pedig a legjobb alkalmak erre.

Az internetes válogatást követően a több száz jelentkező közül negyvenöten jutottak be a döntőbe, amelyet a Bodajki Segítő Szűz Mária kegytemplomban rendezték meg. 

Ennek győztesei, az általános iskolás kategóriában a gyimesfelsőloki Antal Zalán, a középiskolás kategóriában az oroszkai Vorák Dávid és a felnőtt kategóriában a túrkevei Kállai Erzsébet a Mesterségek ünnepén adhatták elő produkcióikat. A különdíjasok, a gyimesfelsőloki Antal Viola, a budapesti Fenyvesi László, a gyergyófalui Gál Dorottya, a váci Varga Ivett, a balassagyarmati Takács Lilla, a baracskai Pirkáné Bucsi-Szabó Kinga a Szent István-bazilikában, az ünnepi misén énekelhettek.

Az énekverseny szervezői elmondták, hogy  jövőre is szeretnék megrendezni a tehetségkutatót, a kategóriák idei legjobbjai pedig szerepelhetnek a zsűritagok egyes fellépésein.  

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.