Sikerdarabok, klasszikusok és Tim Robbins – Évadot hirdetett a debreceni Csokonai Színház

Tizenöt új bemutatóval, korábbi sikerdarabok műsoron tartásával és vendégjátékokkal készül a 2024–2025-ös évadra a debreceni Csokonai Színház társulata – hangzott el az évadnyitó társulati ülésen szerdán a Csokonai Teátrumban.

Forrás: MTI2024. 09. 04. 20:04
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mátyássy Szabolcs igazgató azt mondta, a nézői igényekhez igazodva alakították ki az új évad tervét: a 15 új bemutatóból nyolc lesz „könnyedebb” műfajú – operett, musical, komédia, bohózat –, de prózai művek, operák és a tánctagozat bemutatói is színesítik a műsort. 

Tim Robbins elhozza társulatát Debrecenbe. Fotó: The New York Times

Kiemelte, hogy 

Tim Robbins Oscar- és Golden Globe-díjas színész is ellátogat társulatával Debrecenbe: a The Actors’ Gang két estén át, szeptember 18-án és 19-én vendégszerepel a Topsy Turvy (Ramazuri) című előadással a Csokonai Nemzeti Színházban.

Hozzátette: a társulat művészeti munkáját a jövőben öttagú művészeti tanács irányítja majd, tagjait később nevezik meg. Szabó K. István eddigi művészeti vezetőre rendezőként számítanak a továbbiakban – jelezte az igazgató. A társulati ülésen bemutatták a tánctagozat új vezetőjét, Domoszlai Edit táncművészt, és köszöntötték a társulat új tagjait. 

Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere emlékeztetett arra, hogy a múlt évadtól már megújult színházi terekben, a Csokonai Teátrumban és a Csokonai Fórumban játszhattak a társulat tagjai. A fenntartó önkormányzat továbbra is minden támogatást megad a színháznak, és nemcsak azt szeretné, hogy megteljenek a nagyobb befogadó képességű játszóhelyek, hanem azt is, hogy minél több visszajáró látogatója legyen a színháznak – hangoztatta a városvezető. Papp László a rossz állapotban lévő színészházban lakóknak azt üzente: az érintett belvárosi területen új kulturális negyedet alakítanak ki, de előzőleg megnyugtató módon rendezik a színészházban lakók elhelyezését. 

Az új színházi évad szeptember 12-én Lionel Bart Oliver! című musicaljének a bemutatójával kezdődik.

A darab rendezője, Tóth Tünde, a nagyváradi Szigligeti színház tagja korábban elmondta: Twist Oliver történetének megidézésével sodró lendületű, sok humorral átszőtt előadásra készülnek, amelyben harminc gyerek lép a színpadra, őket kétszáz jelentkező közül választották ki. 

Új bemutatóként a Csokonai Teátrumban viszik színre Szabó Magda Tündér Lala című mesejátékát, a Függönyt fel! című kétfelvonásos bohózatot, Ábrahám Pál Viktória című operettjét, amelyet a nagyváradi Szigligeti Színházzal koprodukcióban mutatnak be, de műsorra tűzik Bizet Carmen című operáját, valamint egy estén Puccini Gianni Schicchi című zeneművét és Mátyássy Szabolcs Scaevola című, a Bartók Plusz Operafesztiválon díjnyertes művét. A Csokonai Fórum Latinovits termében láthatja majd a közönség a júliusban, a Gyulai Várszínházban debütált Erkel és a felkelés című előadást, Georg Büchner Woyzeck című darabját, valamint Molnár Ferenc Liliom című művét. 

A Csokonai Fórum Kóti Árpád termében mutatják be egyebek mellett Samuel Beckett Godot-ra várva című darabját, a holokauszt 80 emlékév alkalmából pedig Gilles Ségal A bábjátékos című művét. Vendég előadásokkal mutatkozik be az új évadban Debrecenben a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Szatmárnémeti Északi Színház társulata – közölték a színházi vezetők.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.