Ókori aranyak és erdélyi pénzek veretei a Nudelman Numizmatika érmeaukcióján

Egy egyedi, kiemelkedően jó állapotban megőrzött gyűjtemény darabjai kerülnek licitkalapács alá szombaton Budapesten, a Ritz Carlton Hotelben. Itt rendezi meg a Nudelman Numizmatika az idei érmeaukcióját. Az árverésen a világ minden tájáról szerepelnek ritka kincsek: az ókori aranyak mellett magyar és erdélyi pénzek vereteit értékesítik, többek között Hunyadi János ritkaságszámba menő aranyait, II. Rákóczi György nagybányai aranyforintját. II. Mátyás körmöci kétdukátosa pedig az aukció legnagyobb ritkasága. Nudelman Lászlóval beszélgettünk.

2024. 09. 24. 19:20
Nudelman
Az idei érmeaukción a világ minden tájáról szerepelnek ritka kincsek. Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nudelman László 14 éves korától foglalkozik éremgyűjtéssel. – Gyűjtőként indultam, majd kereskedni kezdtem. A negyvenes éveimben lettem inkább kereskedő, mint gyűjtő, ez lett a szakmám. Harminc éve foglalkozom aukcióval – árulta el Nudelman László. 

Nudelman
Nudelman László harminc éve foglalkozik aukcióval Fotó: Kurucz Árpád

A Nudelman Numizmatika aukciója

A szombati aukcióval kapcsolatban elmondta, hogy egy komoly gyűjteményt árverez. Az első részben ötszáz darab aranypénzt, a második részben pedig ezüsttallérokat, illetve koronázási visszafoglalási érmeket, próbavereteket. – A Nudelman 21. numizmatikai aukciója a ritka aranypénzekre fókuszáló, szép, szisztematikus gyűjtemény, amelyben van több görög és római pénz, száz vegyesházi aranyforint Károly Róberttől kezdve Zápolya Jánosig és a Habsburg királyok aranyforintjai és dukátjai Ferenc Józsefig bezárólag – mondta a numizmatikus. 

Majd hozzátette, hogy Hunyadi János ritkaságszámba menő aranyai mindig nagy érdeklődésre tartanak számot: az idei aukción három is szerepel ebből. A címlapdarab, II. Mátyás körmöci kétdukátosa a lehető legnagyobb ritkaság, magántulajdonban csak ez a példány ismert.

Nudelman
Fotó: Nudelman Numizmatika

 II. Rákóczi Ferenc aranyforintjai a legnépszerűbbek a gyűjtői körökben, a mostani árverés három tételt is kínál, melyből verdefényes állapota miatt kiemelkedik az 1704-ben vert körmöci aranyforint. A másik, árban és ritkaságban kiemelkedő darab Ferenc József kilencdukátosa, ezt 1896-ban verték Körmöcbányán a millenniumi ünnepségek alkalmából.

Mint Nudelman László elmondta, a második részben a 22. aukció anyagát 120 tallér, mintegy háromszáz koronázási és visszafoglalási érem alkotja. A visszafoglalási érmek a törökök elleni győzelmek alkalmából készültek 1683 és 1718 között. Véleménye szerint izgalmas tétel a Ferenc József és Erzsébet királyné 1867-es koronázásra kibocsátott, tízenöt dukát súlyú aranyérme, amelyekből csak kevés készült. A próbaveretek közül a Magyar Tanácsköztársaság 1919-ben készült próbaveret-tervezete szerepel az árverésen, valamint Horthy-kori próbaveretek. 

Ennek legritkább darabjait csak három példányban verték. Limitált példányszámú Artex-veretek gazdagítják még a sort, amely a legvégén a forintrendszer próbáival egészül ki. Az árverés zárótétele egy háromszáz darabos próbaveret-gyűjtemény, amely a legnagyobb ismert magángyűjtemény. A tallérok közül egy igazi ritkaság a listavezető, amelyből csak ez az egy példány ismert.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.