Újra látható Budapesten az IMA, a Recirquel szakrális produkciója

Visszatért Magyarországra az elmúlt évek egyik legsikeresebb előadóművészeti produkciója, az IMA. A kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás új utat törve, különleges immerzív élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részeivé válnak. A Recirquel produkciója minden elemével arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket. Az előadás ötvennyolc alkalommal látható a Müpa mellett felállított sátorban.

2024. 09. 13. 12:00
Recirquel
Horváth Zita produkciója. Fotó: Hirling Bálint
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előadáson a látogató különleges érzéki és tudati állapotba kerül: a millió fényponttal megformált, az univerzumot idéző térben az artistaművészekkel együtt lebegve fedezheti fel a lélek rejtett útjait és mélyülhet el a Recirquel produkciójában.

Recirquel
Illés Renátó a Recirquel Ima című előadásán. Fotó: Hirling Bálint

A Recirquel meditatív utazása

Az Ima egyszemélyes darab, amelyet a társulat világklasszis artistaművészei, Horváth Zita, Seguí-Fábián Eszter, Illés Renátó, Zsíros Gábor és Charles-Eric Bouchard egymást váltva adnak elő. A meditatív utazáson a művészek nemcsak előadók, kísérői is a közönségnek. 

Miközben a koreográfia mindegyik előadásban ugyanaz, a művészek a különböző zsánerszámaik, eltérő személyiségük miatt más-más aspektusait jelenítik meg ugyanannak a művészeti tartalomnak, és egészen másképpen is hatnak a nézőre. A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének tágas, lebegő élményét.

A Vági Bence rendezte, Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer által fémjelzett zene nélkülözhetetlen része az előadásnak, csakúgy mint a produkcióban különleges szerepet kapó fények, melyekért Lenzsér Attila lighting designer felelt, míg a jelmezek Kasza Emese munkái. Az Ima-installáció Vági Bence és Vladár Tamás alkotása, az előtér – amely az Ima esetében a megérkezés révén fontos szerepet játszik – látványa pedig Iványi Árpád közreműködésével jött létre.

Az Ima nemcsak Magyarországon futott telt házzal, hanem tavaly a világ legnagyobb fesztiváljának, az Edinburgh Fringe Festivalnak a közönségét és a szakírókat is lenyűgözte. 

Elsöprő szakmai és közönségsikert aratott, a többi között a The Times és a The Guardian is az Edinburgh Fringe legjobb show-jai közé választotta az előadást. Az előadásokra a jegyek a Müpa jegyértékesítő felületein és a társulat weboldalán érhetők el.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.