Tizenkét éven át készült dokumentumfilm is látható lesz az idei Verzión

Hatvan film lesz látható négy versenykategóriában és nyolc tematikus szekcióban a 21. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon, amely november 6. és 13. között várja a közönséget Budapesten.

2024. 09. 22. 18:13
Jelenet a KIX című dokuból Fotó: Port.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Verzió nyitófilmje Mikulán Dávid és Révész Bálint 12 éven át készült dokumentumfilmje, a KIX lesz, amely nemrég fődíjat nyert az Egyesült Államokban, a Maine állambeli Camden Nemzetközi Filmfesztiválon. A dokumentumfilm világpremierje a koppenhágai CPH:DOX fesztiválon volt, majd számos nemzetközi fesztiválra válogatták be és díjazták. A dokumentumfilm a Verzión mutatkozik be először a magyar a közönségnek – olvasható a közleményben.

A KIX egy szerteágazó utazás egy budapesti kisfiú felnövésének 12 évébe, amelynek során a randalírozó kölyökből, Sanyiból felnőttkorára közellenség lesz. A film ritkán látott közelségből mutatja be a fiú és családja mindennapjait.

A Verzió idén külön szekciót szentel a dekolonizáció ellentmondásos témájának. Ebben a blokkban szerepel az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása, Mati Diop francia rendező Dahomey című filmje, amely a Párizsból a mai Benini Köztársaságba visszakerülő műtárgyak által kiváltott heves vitákat követi nyomon. A film Magyarországon először a Verzión lesz látható, 2025-ben pedig a Mozinet forgalmazásában kerül a mozikba. A Verzió idén is hangsúlyos teret ad az ukrán alkotásoknak. 

Látható lesz Okszána Karpovics Intercepted című dokumentumfilmje, amely orosz katonák és családjaik lehallgatott telefonbeszélgetéseit állítja szembe a háborús mindennapokkal. 

A magyar verseny egyik kiemelkedő alkotása lesz Az életed nélkülem című film, amelynek világpremierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt, ahol elnyerte a dokumentumfilmek Emberi Jogi díját. 

Rubi Anna alkotása egyszerre beszél a gondoskodás nélkülözhetetlenségéről, a fogyatékossággal élő emberek helyzetéről és az anyai szeretet mindenhatóságáról. Az egész estés dokumentumfilm a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) otthonápolás-perének édesanyáit és súlyos, halmozottan fogyatékos gyermekeit követi. 

A nemzetközi versenyben szerepel majd Ruth Beckermann Favoriten című filmje. Az osztrák rendező három éven keresztül követett egy általános iskolai osztályt. A bécsi általános iskolások több mint hatvan százaléka nem német anyanyelvű, ez adja a film kiindulópontját. A brit dokumentumfilmes fókuszban látható lesz egyebek mellett Ito Siori japán újságíró brit-amerikai-japán koprodukcióban készült filmje, a Black Box Diaries, amelyben az őt ért szexuális zaklatás ügyét dokumentálja Japánban. A Celluloid Underground pedig Ehsan Khoshbakht iráni származású rendező intenzív és sokrétű kapcsolatát mutatja be a mozival. 

Ruth Beckermann: Favoriten (Fotó: Screen Daily)

Idén először külön szekcióban szerepelnek örmény filmek, amelyek több szempontból mutatják be a hegyi-karabahi háború tragédiáját. Az 1489 című alkotásban egy háborúban eltűnt fiatal fiú testvére telefonjával dokumentálja a keresést. A filmet a legutóbbi IDFA-n a Legjobb Film díjával és FIPRESCI-díjjal tüntették ki. A dezinformáció külön blokkot kap az idei fesztiválon. Itt mutatják be a Black Snow című alkotást, amelyben egy kigyulladt régi szovjet bánya és az ügyben nyomozó civilek hirtelen egy hatalmas kormányzati dezinformációs kampány célpontjává válnak. 

A fesztivál teljes programja október elején lesz elérhető. A fesztivál vetítéseinek és kísérőprogramjainak helyszínei a Toldi és a Művész mozi, a Trafó, a CEU Budapest és az Adaptér lesz. A filmek a mozik után november 14-től november 24-ig online is elérhetők lesznek a Verziótékában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.