Vidnyánszky Attila: Évtizedes álmunk teljesült

Idén ősszel Erdély-szerte előadja az Egri csillagokat, a Csíksomlyói passiót, a Körhintát és a Bánk bánt a Nemzeti Színház társulata, a Déryné-program pedig 2025 januárjától a Kárpát-medencei dimenzióban is elérhető lesz – jelentette be pénteken Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter.

2024. 09. 13. 11:03
Nemzeti
Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kulturális programok kiterjesztésében a Kárpát-medencére területén három lényeges előrelépésről számolt be Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. 

A magyar kormány az elmúlt időszakban is elkötelezett volt abban, hogy a magyar kulturális programokat, eseményeket a teljes Kárpát-medencében elérhetővé tegye úgy, hogy erősítse identitásunkat, a nemzeti identitást és a keresztény hitet

 – emelte ki Hankó Balázs, majd hozzátette, éppen ezért 2024 őszén Erdélyben a Nemzeti Színház társulata Erdély-szerte előadja az Egri csillagokat, a Csíksomlyói passiót, a Körhintát és a Bánk bánt is. 

A Déryné-program 2025 januárjától Kárpát-medencei dimenzióban lesz elérhető

– jelentette be a tárcavezető. 

A sajtótájékoztató során Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője elmondta, véleménye szerint a kezdeményezés messze túlmutat egy kulturális eseményen, azt mutatja, hogy nincsenek határok.

Egy álmunk vált valóra a program határon túlra kiterjesztésével, ugyanis így a korábbiaknál is gyakoribbá válhatnak majd a Kárpát-medencei fellépések

– mondta el Vidnyánszky. 

A Déryné-program négy alprogramjával jelenleg széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit és karolja fel a kulturális fejlettség növelésében érdekelt térségeket, kistelepüléseket. A program olyan hiánypótló kezdeményezés, amely összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek. A négy alprogram egységekre tagolja a célkitűzéseket. Egyszerre szólítják meg a kőszínházakat, az alkotótársulásokat, peremfeltételek nélkül a befogadó intézményeket, a kultúrafogyasztókat és a különböző kulturális hozzáférés területén akadályokkal küzdő tömeget.

Ezt a programot fogják most kiterjeszteni a teljes Kárpát-medencére Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter bejelentése szerint. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.