Nem hiszi el, hogy mennyiért árverezik el A kis herceg egyik kéziratát

Árverésre kerül rövidesen Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének egy gépelt példánya a szerző számos saját kezű javításával. A könyvkereskedők által irodalmi kincsként emlegetett könyv ára 1,25 millió dollár (465,9 millió forint).

Forrás: MTI2024. 10. 25. 13:03
A kis herceg
A kis herceg című világhírű regény példányai Forrás: Wikipédia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vallási kiadványokat nem számítva a világ legtöbb nyelvre lefordított könyv címre is számot tartó, a bolygóról bolygóra utazó kisfiúról szóló regény 1943-ban, a második világháború idején jelent meg.

A kis herceg
A kis herceg szerzője, Antoine de Saint-Exupéry. Fotó: Móra.hu

A kis herceg egyik gépelt kéziratáért hamarosan indul a licitháború Abu Dzabiban

A regényt kétszázötven nyelvre fordították le, és bármennyire hihetetlen, kétszáz millió példányt adtak el belőle, ezzel minden idők második legkelendőbb könyvévé vált.

A kis herceg kopott fekete borítójú, francia nyelvű gépelt kézirata New Yorkban íródott, amikor a szerző az Egyesült Államokba menekült a nácik által megszállt Franciaországból, röviddel elutazása előtt, hogy a szabad francia légierőben harcoljon a megszállók ellen.

A három ismert másolat többi példánya közül az egyiket a francia nemzeti könyvárban, a másikat pedig a texasi Ransom Centerben őrzik.

A gépelt kéziratról feltételezik, hogy ebben jelent meg először a könyv egyik leghíresebb mondata:

Jól igazán csak a szívével lát az ember, ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.

„Kevés könyvkereskedő jut olyan kiadványokhoz, amelyek elvezetnek a szerző alkotási folyamatának a lényegéhez, különösen ha olyan nagy hatású munkáról van szó, mint A kis herceg” – mondta Sammy Jay, a könyvet áruba bocsátó Peter Harrington Rare Books vezető irodalmi szakértője, aki szerint 

egyedülálló darabról van szó, mivel a szerző a három gépelt kézirat közül ezt őrizte meg, ezen dolgozott és olyan részeket is tartalmaz, amelyek soha nem jelentek meg.

A kézzel írott javítások mellett a gépelt kézirat két eredeti ceruzával rajzolt vázlatot is tartalmaz, amelyek egyike a kis herceg hazatérését ábrázoló utolsó illusztráció.

A szerző által kézzel írott eredeti kéziratot a New York-i The Morgan Library & Museumban őrzik.

Saint-Exupéry 1944 júliusában halt meg, amikor légi felderítés közben a gépe a Földközi-tengerbe zuhant. A gép darabjait csak évekkel később találták meg Marseille-től délre.

A könyv, valamint az írónak a francia kulturális minisztérium által kiadott útlevele árverése november 20-án kezdődik Abu Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.