Egy fabábu hozza ránk a frászt novemberben

November 14-től vetítik a magyar mozik az év egyik meglepetéshorrorját, a Valami különös (Oddity) című filmet, melyhez megérkezett a magyar szinkronos előzetes.

2024. 10. 24. 17:22
Fotó: ADS Service Kft.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Damian McCarthy ír horrorfilmes rendező második nagyjátékfilmje, a Valami különös az egyik legmenőbb amerikai filmes eseményen, a South by Southwest fesztiválon robbant be a köztudatba.

Forrás: ADS Service Kft.

Az alkotás főhőse egy vak médium, akinek ikertestvérét egy évvel korábban meggyilkolták. A nő férje hamar talált új barátnőt, akivel abban a házban élnek, ahol a gyilkosság történt. Amikor az ikertestvér váratlanul meglátogatja őket, magával visz egy életnagyságú fabábut is, melynek segítségével megpróbálja kideríteni testvére gyilkosának kilétét. Azonban a házban töltött éjszaka egy ponton hátborzongató fordulatot vesz.

McCarthy türelmes filmkészítő. Tud várni. Nem próbál elárasztani olcsó jump scare jelenetekkel. Ehelyett hagyja, hogy egyre nőjön a nyugtalanság érzése

 – fogalmazott kritikájában a Rogerebert.com szerzője. Mint írta, McCarthy jól ismeri a bevett horrorfilmes elemeket, ezeket viszont szabadon és újszerűen használja, kiemelve filmjét a tömegből. 

A Valami különös egyszerre murder-mystery, természetfeletti horror és inváziós thriller.

A The New York Times az ír horrorfilmesek underground csoportjához sorolja McCarthyt, aki pimasz humorérzékkel és a műfaji hagyományok iránti nagyfokú rajongással rendelkezik.

Colm Hogan fényképezése tiszta és nyugodt, képei dermesztő hangulatot keltenek, Aza Hand hangmester munkája pedig buja és időnként szinte bestiális.

A Collider kritikusa szerint a Valami különös egyenesen ízekre szedi a nézőt.

A film türelmesen építkezik, miközben a rettegés érzése fojtogatóan erősödik. Vannak brutális jelenetei, és néhány pillanat ki is ugrasztja a nézőt a székből, de ezek azért működnek, mert visszafogottan visznek minket egyre mélyebbre a sötétségbe.

A Valami különös című horrorfilm november 14-től látható a hazai mozikban, az ADS Service forgalmazásában.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.