Zenei géniuszok találkozásai

Az orosz zenei fesztivál témája ebben az évben arra épül, hogyan hatottak egymásra művésztalálkozások, átívelve stílusokat, országokat és földrészeket. Október 17. és 28. között hatodik alkalommal rendezik meg budapesti, debreceni és tihanyi helyszíneken Szabó Marcell zongoraművész művészeti vezetésével a fesztivált.

2024. 10. 12. 16:00
orosz
Horti Lilla operaénekes is fellép a fesztivál nyitónapján. Fotó: Facebook/Kallus György
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz zenei fesztiválon Brahms, Csajkovszkij, Gerschwin, Grieg, Muszorgszkij, Prokofjev és Rachmaninov életművének kapcsolódási pontjai és a korszak zenei közélete egyaránt új, izgalmas megvilágításba kerül. – Ki gondolná, hogy Prokofjev és Gershwin kortársak voltak? Vagy hogy Grieg és Csajkovszkij is egy időben éltek? Eltérő stílusok, eltérő hangulatok. Mégis, ezek a zenei géniuszok időről időre találkoztak egymással a világ különböző pontjain – idézi a fesztivál közleménye Szabó Marcell zongoraművészt, aki elárulta, hogy az idei fesztiválon ezeket a találkozásokat fogják bemutatni a zenén keresztül. A rendezvénysorozat kiemelt helyszínei Budapesten a Zeneakadémia, Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központ, Tihanyban pedig a bencés apátság lesz.

orosz
Hatodik alkalommal rendezik meg az Orosz Zenei Fesztivált. Fotó: Facebook/Dobos Ibolya

Művésztalálkozások az orosz zenei fesztiválon


 

A fesztivál első napján, október 17-én nyitják meg az Amikor Prokofjev, a zeneszerző megelőzte kortársait című kiállítást Prokofjev életéről az Orosz Kulturális Központban. A kiállítás anyagát az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állította össze a fesztivál számára.

 A nyitónap estéjén az Orosz Kulturális Központban Horti Lilla szoprán énekművész és Kovács Gergely zongoraművész előadásában elevenedik meg Brahms, Grieg és Csajkovszkij szakmai barátsága az Amikor Grieg felesége Csajkovszkijnak énekelt című koncerten. Ezt az előadást október 19-én a tihanyi apátságban, október 20-án pedig a Debreceni Egyetem Liszt-teremében is hallhatják az érdeklődők..

A családoknak szól Eckhardt Gábor zongoraművész ismeretterjesztő előadása Muszorgszkij híres művéről, az Egy kiállítás képeiről, Amikor a képek megelevenednek címmel. A program  a fesztivál mindhárom településén megtekinthető. 

Az Amikor Csajkovszkij hallotta Brahmsot próbálni című koncerten egy különleges zenetörténeti eseményt elevenítenek fel, amely 1888 újév napján történt, ezen a napon ismerkedett meg ugyanis Csajkovszkij és Brahms egymással. Az előadáson Balogh Ádám zongorán, Devich Gergely csellón és Korossy-Khayll Csongor hegedűn működik közre

 – olvasható a közleményben. A fesztivál programjában idén is lesznek nagyzenekari koncertek, Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központban és Budapesten a Zeneakadémián. Az Amikor mindenki Párizsba utazott című hangversenyen a debreceni Kodály Filharmonikusokat Somogyi-Tóth Dániel vezényli, az előadásokon Pálfalvi Tamás trombitán, Szabó Marcell pedig zongorán működik közre. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.