Hangszerkavalkád és zongoramaraton

A zene világnapján kezdődött el a negyedik Orosz Zenei Fesztivál, amely három városban – Budapesten, Tihanyban és Debrecenben – várja a klasszikus zene kedvelőit október 12-ig. Szabó Marcell Junior Príma díjas zongoraművésszel, a fesztivál alapító-művészeti vezetőjével arról beszélgettünk, hogy mi hívta életre az eseményt, milyen programokkal készültek, de az orosz zene szépsége is szóba került.

2021. 10. 08. 12:50
null
Budapest 20210929 Szabó Marcell zongoraművész Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Marcell nyolcévesen kezdett zongorázni, tizenkét évesen már a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában tanult Eckhardt Gábor növendékeként. Miután 2012-ben lediplomázott, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájában folytatta tanulmányait. Háromszor egymás után nyerte el a Fischer Annie-ösztöndíjat, az elmúlt években pedig számos nemzetközi versenyen aratott sikert Párizstól Madridig, és fellépett a klasszikus zenei élet olyan kiemelkedő helyszínein, mint a hamburgi ­Elbphilharmonie.
Az orosz zene iránti rajongása majdnem két évtizeddel ezelőtt kezdődött.
– Tizenöt-tizenhat éves lehetettem, amikor teljesen lenyűgözött Rahmanyinov késő romantikus stílusú zenéje. Ráadásul azóta is ő a legtöbbet játszott zeneszerző a hangversenyeimen – idézte fel a zongoraművész.
Mint megtudtuk, voltaképpen ennek a rajongásnak az eredménye az Orosz Zenei Fesztivál, amelyet azért indított el négy évvel ezelőtt, hogy az orosz komolyzenét megismertesse a szélesebb közönséggel, s népszerűsítse.
– Az idén is Csajkovszkijra fókuszálunk. Bár tavaly ünnepeltük születésének 180. évfordulóját, de a vírushelyzet miatt nem tudtuk a teljes programunkat megtartani, most ezt szeretnénk pótolni – árulta el a zongoraművész, aki a fesztivál művészeti vezetőjeként olyan programot állított össze, melyen minden hangversenyen más-más hangszer kerül a középpontba, így hárfán, hegedűn, zongorán és orgonán mutatják be, miként komponáltak az orosz mesterek.
– Valódi hangszerkavalkádra számíthat a közönség. Csajkovszkij és Rahmanyinov művei mellett pedig Prokofjev, Muszorgszkij, Klui, Glinka ismert és kevésbé ismert művei is elhangzanak a koncerteken – mutatott rá Szabó Marcell.
A fesztivál kiemelt vendége Andrej Jarosinszkij orosz zongoraművész, aki az Orosz Kulturális Központban ad koncertet. A fesztivál a gyerekeket is megszólítja, Lukácsházi Győző a tőle megszokott könnyedséggel és humorral avatja be a legkisebbeket Csajkovszkij örök érvényű művébe, a Diótörőbe a Pro Musica Fúvósötös közreműködésével október 9-én 11 órától, a Pesti Vigadóban.
– Különleges zongoramaraton kezdődik ugyanitt 18 órától, ahol Csajkovszkij Diótörő, Csipkerózsika és A hattyúk tava című balettjein keresztül orosz történetek rajzolódnak ki – avatott be az est részleteibe a művészeti vezető. A három minikoncerten négykezes, kétzongorás és szólódarabokat hallhat a közönség Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell előadásában. Továbbá a mesevonalat erősíti Prokofjev örök érvényű darabja, a Péter és a farkas, míg az est zárásaként Muszorgszkij Egy kiállítás képei ciklusában Hartmann festő barátja valódi és képzeletbeli képei elevenednek meg lelki szemeink előtt, melynek tablói a nyitó Rahmanyinov-szvittel rezonálnak. A fesztivál zárónapján 19.30-tól Az orosz orgona címmel Mészáros Zsolt Máté orgonaművész ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban.
– A klasszikus értelemben vett szép orosz zenék csendülnek fel a koncerteken. Az ismert művek mellett pedig a ritkábban játszott zenei csemegéknek is teret adunk – fogalmazott Szabó Marcell.
Mindemellett az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum Csajkovszkij-kiállítást rendez, amelyet mindhárom fesztiválvárosban megtekinthet a közönség. Október 12-ig tehát hangversenyek, opera- és balettfilmvetítés, kiállítás, orosz népzene és gyerekműsor várja az érdeklődőket.

Borítókép: Szabó Marcell zongoraművész. Fotó: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.