Az összefogás csodája

Johann Sebastian Bach születésének 335. évfordulóját ünnepeljük már­cius 21-én. A barokk mester nemcsak egyike volt a legnagyobb zeneszerzőknek, hanem mondhatjuk, hogy a legnagyobb.

Breuer Csilla
2020. 03. 06. 10:36
null
Pitti Katalin opera-énekesnő idén is számos Kárpát-medencei településen fellép a fesztiválon Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johann Sebastian Bach születésének 335. évfordulóját ünnepeljük már­cius 21-én (és halálának 270. évfordulójára emlékezünk majd július 28-án). A barokk mester nemcsak egyike volt a legnagyobb zeneszerzőknek, hanem mondhatjuk, hogy a legnagyobb – születésének hetében, március 16–22. között hatodik alkalommal rendezik meg a Bach mindenkinek fesztivált. A 2015-ben Kovács Zalán László tubaművész által életre hívott programsorozat mára igazi hungarikummá vált, az összefogás egyfajta csodájává, hiszen a szervezőktől a fellépő művészekig mindenki önkéntesen vesz részt benne és minden program ingyenes (egyes helyszínek korlátolt befogadóképessége miatt vannak regisztrációhoz kötött események is, erre érdemes figyelni, hogy senkit ne érjen csalódás). Az első alkalommal mindössze öt fővárosi helyszínre korlátozott fesztivál tavaly már Kárpát-medence-szerte jelen volt, számokban kifejezve: hetven település, háromezer fellépő, negyvenezres közönség. Az eredeti elképzeléshez hason­lóan – a Bach in the Subways nemzetközi programsorozatot Dale Henderson New ­York-i csellista indította el 2010-ben azzal a céllal, hogy népszerűsítse a klasszikus zenét olyanformán, hogy nyilvános helyeken, ingyenes koncerteken mintegy ajándékba adják Bach zenéjét – most sem csak hangversenytermekben, hanem templomokban, iskolákban, kórházakban, aluljárókban, tereken fog felcsendülni a muzsika.

Pitti Katalin opera-énekesnő idén is számos Kárpát-medencei településen fellép a fesztiválon
Fotó: Havran Zoltán

Az idei programsorozat minden eddigit felül fog múlni, a Kárpát-medence több mint száz településén ötven iskola, nyolcvan templom és húsz kórház szolgál majd helyszínül. A zeneművészet ismert szólistáin, zenekarain és kórusain kívül szerepet vállalnak templomi kórusok és a zeneoktatási intézmények diákjai is, akikben egy biztosan közös: mindannyian szívesen szólaltatják meg Bach örök érvényű muzsikáját. Nemcsak különleges koncerteken vehetnek részt az érdeklődők, hanem lesznek gyermek- és családi programok, összművészeti előadások, sőt sporttal és tudományos területekkel összekapcsolt események is. Tavaly mesterkurzussal segítették a fiatalok zenei továbbfejlődését, ebben az évben pedig már versenyt is szerveznek nekik, ahol bemutathatják a megszerzett tudásukat.

Az önkéntességhez idén a jótékonykodás is társul: a mindig ingyenes programok közönsége lehetőséget kap arra, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogathassa egy hiánypótló, mentőautóban használható mobil lélegeztetőgép beszerzésében.

A fesztivál fővédnöke Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, zenei védnöke Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A részletes program megtalálható a Bachmindenkinek.hu oldalon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.