Bartók Világverseny rekordszámú jelentkezővel

Ezúttal komponisták jelentkezését várta vonósnégyesre írt műveikkel a Bartók Világverseny idei fordulójára a szervező Zeneakadémia. A határidőre rekordszámú, 348 érvényes pályázat érkezett 59 országból, a megmérettetés végeredménye a november 28-i gálán derül ki.

Magyar Nemzet
2020. 08. 25. 13:08
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia
Fotó: Mudra László - Zeneakadémia Fotó: Mudra László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számítottunk arra, hogy sok versenyző lesz, hiszen a koronavírus-járvány szinte mindenkit otthon tartott, és a komponisták többnyire otthon alkotnak – mondta Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese, a Bartók Világverseny zeneszerzés fordulóinak művészeti vezetője.

A Zeneakadémia ad otthont a novemberi díjkiosztó gálakoncertnek
Fotó: Darabos György

A napokban befejezett áttekintés szerint a világ 59 országából 326 pályázó 348 szerzeménnyel adott le érvényes jelentkezést, tizenegy versenyző két-két, négyen három-három, egy valaki pedig négy kompozíciót nyújtott be. A versenyzők között 273 férfi és 53 nő van, a legfiatalabb mindössze tízéves, a legidősebb a korhatáron belül maradva negyvenéves. Állampolgárság szerint a legtöbb pályázó kínai (40 fő), mellettük előkelő helyen szerepel még az USA (30), Magyarország (23), Dél-Korea (23) és az Egyesült Királyság (20).

Szeptember 5-ig a Fekete Gyula vezette előzsűri választja ki a 15 továbbjutó kompozíciót. A testület munkájában rajta kívül a Zeneakadémia négy további tanára vesz részt: Bella Máté, Serei Zsolt, Tornyai Péter és Vajda János.

A 15 továbbjutó közül már a nemzetközi zsűri választ díjazottakat, a grémium elnöke Eötvös Péter magyar zeneszerző-karmester; tagjai pedig Unsuk Chin Németországban élő, dél-koreai komponista; Chaya Czernowin izraeli–amerikai zeneszerző, a Harvard Egyetem tanára; Johannes Meissl osztrák hegedűművész, kamarazenész és tanár, a European Chamber Music Academy egyik művészeti vezetője, a Bécsi Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese; valamint Fekete Gyula a Zeneakadémia képviseletében.

A grémium elnöke, Eötvös Péter magyar zeneszerző-karmester
Fotó: Felvégi Andrea

A két zsűri elé a pályázók által megadott álnéven kerülnek a művek, a versenytitkárság szeptember 5. után csupán ezeket az álneveket hozza nyilvánosságra, így a megmérettetés továbbra is anonim marad.

A tízezer euró összdíjazású verseny végeredménye a november 28-i díjkiosztó gálakoncerten derül ki, amelyen fiatal formációk adják majd elő a győztes műveket. A Zeneakadémia felkérését a Korossy Kvartett, a Kállai Kvartett és a Kökény Kvartett egyaránt elfogadta.

A díjazott művek közül egyes kompozíciók a Bartók Világverseny jövő évi, vonósnégyesek számára rendezendő fordulójának repertoárján is szerepelnek majd.

A részletes versenykiírás, a zsűri tagjainak életrajza és további hasznos információk is elérhetők a verseny honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.