Budapest Design Week – idén a körforgás jegyében

Október 1. és 11. között rendezik meg a Budapest Design Weeket, mely a hagyományoknak megfelelően tegnap a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj átadásával kezdődött. A fesztivál fókuszában idén a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható design áll.

Magyar Nemzet
2020. 10. 02. 11:18
null
Fotó: BALAZS MOHAI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Budapest Design Week programjai a Tartsd körforgásban! mottó köré épülnek. Az eseménysorozat a hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díjak és a Design Management Díj ünnepélyes átadásával kezdődött. Az idén 41 éves Magyar Formatervezési Díj a hazai design kiemelkedő, innovatív eredményeire hívja fel a figyelmet. A Magyar Formatervezési Tanács által alapított Design Management Díj pedig olyan szervezeteket ismer el, melyek folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is. A díjat idén a Plydesign Kft. bútoripari márka kapta, a fődíjas mellett három kiváló hazai márka pedig elismerő oklevélben részesült.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett Magyar Formatervezési Díj nem csak a szakma legjobbjait emeli ki évről évre, hanem felhívja a figyelmet a kreatívipar gazdasági jelentőségére is. Az elismerést idén termék kategóriájában a ZigZag elnevezésű, modulokból építhető mászófalrendszer három tervezője, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs, a Hard Body Hang brand alapítói, a Lakos Dániel tervezte könnyed és ergonomikus TILT szék, valamint a környezettudatos gyártást és a technológiai innovációt egyesítő Illan függőlámpa, Horváth Zsuzsanna munkája kapta.

A ZigZag modulokból felépíthető mászófal alkotói is díjat nyertek Fotó: Pálmai Gergő

Vizuális kommunikáció kategóriában a 2019-es FIE vívó-világbajnokság arculata érdemelte ki a díjat, amelyet Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd készített a Nemzetközi Vívószövetség felkérésére. Terv kategóriában megosztott díjat vehetett át a tervezte Birosign, amely Bíró László világhírű találmányának, a golyóstollnak ad többletfunkciót. Mindezt egy új technológia segítségével, mely az aláírást digitalizált mozdulatok sorozataként értelmezi.

A Birosign a hagyományos golyóstoll továbbgondolása
Fotó: Nagy Ádám

A kategória megosztott díjának másik kitüntetettje pedig a Rubik-kocka rokonaként elhíresült, a Leonardo-féle koordináta-rendszerre épülő LavosBall, Szabolcs János alkotása. Díjat osztottak ki diákmunka kategóriában, valamint több különdíj is gazdára talált.

A fesztiválra a koronavírus-járvány ellenére ugyanannyi jelentkező volt, mint tavaly. A Budapest Design Week idén hibrid formában jelentkezik, az események nagy része a fesztivál honlapján is követhető, ahol a díjazottak és a legkiemelkedőbb pályázók munkáiból nyíló online kiállítás is megtekinthető. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.