Civil kincskeresők leleteiből nyílt kiállítás Szentendrén

A kiállított, rendkívül látványosan megmunkált arany- és ezüsttárgyak a korabeli anyagi kultúráról vallott elképzeléseinket alapjaiban változtatják meg.

Magyar Nemzet
2021. 06. 22. 9:45
null
Fotó: Bacsi Róbert László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régészet napján civil kincskeresők leleteiből nyílt átfogó tárlat Szentendrén. Az idén hetvenéves Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) több mint egy évtizede működik együtt önkéntesekkel, civilekkel a kulturális örökség megismerése és megmentése érdekében. A közösségi régészeti programot a civilek fokozott érdeklődése miatt 2015-ben indították útjára, majd a programok hatékonyabb szervezésére 2019-ben régész- és civil tagokkal megalakult a Közösségi Régészeti Egyesület.

A program és az egyesület tevékenysége elsősorban a veszélyeztetett régészeti lelőhelyek megmentésére irányult, így például számtalan honfoglalás kori temető területén végeztek leletmentést vagy tervásatást. Az önkéntesek segítségével számtalan más sikeres projektet is folytattak: tatárjárás kori érem- és kincsleleteket tártak fel, őskori arany- és bronzkincsekre bukkantak, és nagy sajtóvisszhangot váltott ki a többezres darabszámú érdi éremkincslelet, egy elsüllyedt hajó rakománya, amelyet szintén a programban részt vevő civil kincskeresők segítségével találtak és mentettek meg.

A kiállított, rendkívül látványosan megmunkált arany- és ezüsttárgyak a korabeli anyagi kultúráról vallott elképzeléseinket alapjaiban változtatják meg. A kiállításban az új szerzeményeket a megfelelő történeti kontextusba helyezve mutatják be. A szakmai háttéranyag kidolgozásában huszonöt régész működött közre. A tárgyakat a Ferenczy Múzeum, az egykori Pajor-kúria hat kiállítóterében helyezték el, amelyek mindegyike külön tematikát jár körbe. Így például külön terem foglalkozik a kincs fogalmának régészeti értelmezésével, a közösségi régészeti projektek ismertetésével, az országos együttműködésben feltárt leletek bemutatásával vagy az etikus fémkeresőzés eredményeivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.