„Civil” világháborús képek az Úzvölgyéből

Az úzvölgyi katonaélet különböző pillanatai elevenednek meg azokon a fényképeken, amelyeket a csíkszeredai Megyeháza Galériában állítottak ki meglehetősen rövid időre.

2019. 10. 30. 13:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úzvölgyi katonaélet különböző, többnyire „civil” pillanatai elevenednek meg azokon a fényképeken, amelyeket a csíkszeredai Megyeháza Galériában állítottak ki meglehetősen rövid időre. A Molnár Attila fotótörténész nevéhez fűződő tárlatot eredetileg a magyar fotográfia napjára, augusztus 29-re tervezték, ám a rendezvény technikai okokból megkésett.

A kiállítás szervezője a Hargita Népe című napilapnak korábban elmondta, hogy immár több mint tíz éve figyeli az online világban közzétett régi erdélyi fotókat. Ott akadt rá és vásárolta meg az úzvölgyi katonai mindennapokat ábrázoló fényképek albumát is, alapvetően saját befektetésből. A fotótörténész ugyanis a Magyar Művészeti Akadémia által 2018-ban odaítélt Cs. Szabó László Művészetelméleti Díjhoz társuló pénzt fordította erre a célra.

A fényképeken ruhát mosó, konyhai munkát végző, vagy csak úgy pózoló katonák tekintenek ránk, de orosz foglyokat is lencsevégre kapott az ismeretlen fotós. Ugyanakkor felülnézetből fotózott képekről alkothatunk fogalmat a különböző katonai szerelvényekről, őrszemek és előőrsök küldetéséről vagy a parancsnoki főhadiszállásról.

A tárlatnyitón Molnár Attila egyfajta időutazásban is részesítette a megjelenteket a fényképek jelenbe való átültetésével, illetve azzal, hogy szinte valamennyi fotóról akadt olyan története, amely révén közelebb kerültek hozzánk az úzvölgyi dédapáink, nagyapáink. Aki meg nem járt a völgyben, a fotók révén kaphatott kedvet a Csobános, a Kászonok, egyéb elhíresült világháborús helyszínek, netán a napjaink sajnálatos botrányhelyszínévé lett hősök temetőjének meglátogatására.

A 39 kiállított fotó az első világháború idején készült, és mivel az ott harcolók nagy részét Magyarország más, távolabbi tájegységeiről vezényeltek az Úzvölgyébe, sok időbe és munkába került a begyűjtésük, megvásárlásuk. Hogy a második világégés képi lenyomatai miért maradtak el, arra az a magyarázat, hogy a második világháború idején nagyon hamar átvonult a front a hágó fölött.

A fotótörténész által alapított Erdélyi Fotográfia Múzeumért Egyesület tevékenysége amúgy a hasonló nevű és célzatú intézmény létrehozását célozza. Ennek érdekében fotós arcképcsarnokot, ritkaságokat, Erdély múltjával és jelenével foglalkozó fényképeket gyűjtenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.