Cziffra György-emlékév lesz hazánkban és világszerte

A hazai és a nemzetközi zenei élet 2021-ben a Cziffra 100 programsorozattal Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti időszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Forrás: MTI2020. 11. 05. 19:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékévet hagyományszerűen a Cziffra-fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd egész évben folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, több mint száz eseménnyel – mondta el Besszer Szilvia fő szervező a programsorozatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

Schőberl Márton kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: az emlékév részeként 12 országban 29 program áll előkészítés alatt, a tervek szerint világhírű művészek és fiatal tehetségek fellépéseivel. A sorozat fókuszában azok a városok állnak, ahol Cziffra György is fellépett, így többek között London, Párizs, Nizza, Passau, Stuttgart és New York.

Balázs János zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője kiemelte: gyerekkora óta példaképként, mesterként tekint Cziffra Györgyre, és feladatává vált, hogy az emlékévet, az évfordulót olyan formában lehessen megvalósítani, ami itthon és nemzetközileg is magasra pozicionálja Magyarország kulturális erejét és a különleges zongorajátékáról ismert Cziffra Györgyöt.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az emlékévben mutatják be a Müpában és Párizsban Eötvös Péter Cziffra Psodia zongoraversenyét, amelyet Cziffra György tiszteletére komponál és Balázs Jánosnak dedikál.

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság főtitkára Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnöke üdvözletét tolmácsolva elmondta: az UNESCO az ENSZ nevelésre, tudományra, kultúrára és kommunikációra szakosított szervezete, amely lehetőséget teremt arra, hogy a tagállamok nemzetközileg is jelentős kiválóságainak és eseményeinek kerek évfordulóit a világszervezet és tagállamok közösen ünnepeljék.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere felidézte a fesztivál indulását és folyamatos növekedését, ahogyan országos hírű és nemzetközi rangú rendezvénysorozattá nőtte ki magát. Kiemelte, hogy a programokra már megvásárolhatók a jegyek.

A Cziffra 100 programsorozat magyar és nemzetközi kulturális szervezetek, intézmények összefogásával valósul meg. Az emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a londoni Covent Garden, a genfi Victoria Hall, a párizsi Radio France és a senlisi Fondation Cziffra. Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására, 2016-ban a MOMKult együttműködésével alapította a Cziffra György-fesztivált. Az emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét, felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására.

A 2021-es Cziffra-fesztivál február 9-én kezdődik, az esemény egyben az emlékév nyitókoncertje is, ahol Borisz Berezovszij és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. A további programokon bemutatkoznak a Cziffra-fesztivál ifjú tehetségdíjasai, Pál István Szalonna és Bandája közös Bartók–Kodály-estet ad a Cziffra-fesztivál Tehetség-díjas művészeivel. Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész a Zeneakadémián ad koncertet, a hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművész, folytatódik a ZongOpera című sorozat, a Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara muzsikál. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet, a Zeneakadémián Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos improvizál.

A 2021-es Cziffra-fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémián, s hagyományosan ott adják át a fiatal tehetségek díjait és az életműdíjat. A hazai és nemzetközi együttműködések sorozata márciusban kezdődik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.