Hallgassa meg ezt a koncertet és mentsen meg egy erdélyi orgonát

A világjárvány idején sem feledkezhetünk meg a külhoni magyarság támogatásáról, éppen ezért szervez jótékonysági koncertet a Nemzeti Összetartozás Alapítvány Teleki Miklós Artisjus-díjas orgona- és zongoraművész közreműködésével az online térben május 6-án este 19 órától az alapítvány YouTube-csatornáján. 

Zana Diána
2021. 05. 05. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Teleki Miklós orgonaművész koncertjének meghallgatásával, adományozással egy nemes ügyet támogathatnak a hallgatók, ugyanis a magyarberkeszi református templom száztizenhét éves orgonájának felújítására kívánják fordítani az összeget. Az Erdélyben, a mai Máramaros megyében található település a magyar kultúra őrzője a Kővárvidéken. Református gyülekezete háromszáznegyvennyolc lelket számol – tudtuk meg Kovács Pétertől, a közösség lelkészétől, aki beszámolt arról is, hogy a középkori templom felújításával tavaly végeztek, az orgona teljes körű restaurálására azonban nem maradt elegendő forrás. A hangszert Kerékgyártó István debreceni orgonaépítő 1904-ben építette, de azóta nem újították fel, pedig már időszerű lenne.

Az orgona felújítása a magyarberkeszi magyarság identitását is megerősítené Fotó: Kovács Péter

Az online orgonakoncert belépőjegyének árát mindenki a saját lehetőségei szerint határozhatja meg,

magyarán mindenki annyit adományozhat, amennyit szeretne.

A jegy árát utalással a Nemzeti Összetartozás Alapítvány 11711003-21469525 számú bankszámlaszámára várják, és arra kérik az adakozókat, hogy a megjegyzés rovatba az „orgona” szót is tüntessék fel.

Az alapítvány YouTube-csatornáján megtekinthető, háromnegyed órás műsor a székesfehérvári evangélikus templomból jelentkezik, amely során Teleki Miklós a templom Aquincum-Apertum orgonáján ad elő

Antonio Vivaldi-, Johann Sebastian Bach-, Théodore Dubois-, César Franck- és Liszt Ferenc-darabokat.

 

A jótékonysági orgonakoncertet itt lehet megnézni csütörtök 19 órától.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=7DNyKFntjFw[/embed]

Az orgonaművész lapunknak elmondta, megpróbálta a műsort úgy összeállítani, hogy

jókedvű adakozásra buzdítson, mégse legyen túlságosan vidám és kitörő hangulatú, hiszen úgy érzete, fejet kell hajtani a járvány miatt elhunyt honfitársaink előtt is.

– Miattuk vettem be a műsorba Johann Sebastian Bach Ich ruf zu dir korálelőjátékát és César Franck h-moll prelúdium fúga és variációk című művét – fejtette ki Teleki Miklós, akitől azt is megtudtuk, hogy édesapja erdélyi származású, így a jó szándékú segítségnyújtás mellett személyes indíttatása is közrejátszott abban, hogy elfogadta a felkérést. Azt jóval a felkérés elfogadása után tudta meg, hogy fellépésével éppen annak a településnek az ügyét támogatja, ahonnan az unokatestvére felesége származik. A felújításra váró orgona abban a templomban van, ahol összeházasodtak, a tanú pedig az édesapja volt.

– Ha sikerül felavatni az orgonát, én ott leszek személyesen – mondta Teleki Miklós.

A zongoraművész Vivaldi, Bach és Liszt Ferenc darabokat is játszik a jótékonysági esten Fotó: telekimiklos.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.