Megszavazták a szolnoki Szigligeti Színház támogatását

Nem hiányzott a színháznak ez a közjáték, de nem is zavarta meg az évad eleji munkát.

Gőz József Miklós
2020. 10. 09. 11:00
Balázs Péter
Balázs Péter: Nem lehet az ember sohasem elégedett, ha igazán tiszteli és szereti ezt a pályát Fotó: MTI/Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos felháborodás fogadta, hogy a szolnoki ellenzék szavazatai hiányában a közgyűlésen nem tudták megszavazni a Szigligeti Színháznak kijáró 440 millió forint támogatást. Tették ezt azért, mert Balázs Péter igazgató egy nyilatkozatában közéleti parazitáknak nevezte azokat az erőket, amelyek a Színház- és Filmművészeti Egyetemet elfoglaló diákok mögött állnak. A jogos és szükséges pénzügyi támogatás megszavazását példátlan módon ahhoz a feltételhez kötötték, hogy a színi direktor kérjen bocsánatot véleménye miatt. Így az október elsejei közgyűlés nem szavazta meg a támogatást. A nyolcadikára összehívott rendkívüli közgyűlésen az ellenzék felülírta viselkedését, nem nézhettek volna a szolnokiak – és az ország – szemébe, ha nem ezt teszik. A Szolnoki Többség hét képviselője kivonult az ülésről, egyikük pedig – annak hangoztatásával, hogy csak szociális szempontokból cselekszik – a függetlenekkel együtt megszavazta a támogatást.

Nem hiányzott a színháznak ez a közjáték, de nem is zavarta meg az évad eleji munkát. Először augusztus végén tartották meg a Széles Tamás írta és játszotta Mindszentyeia monodráma ősbemutatóját, amely eredetileg március 20-án lett volna. A hercegprímásról szóló darabot Hojsza Henrietta rendezte a Szín-Mű-Helyben.

Sikeres volt a Lencse és kaviár előadása
Fotó: Szolnoki Szigligeti Színház

Elkezdték szeptember–októberi műsorukban az idei bemutatóikat az Aba Novák Agora Kulturális Központban is. Előbb Scamacci-Tarabusi, Málnay Levente rendezte Lencse és kaviár című komédiáját mutatták be, majd – az ominózus közgyűlés utáni napon Szörényi Levente, Bródi János, Sarkadi Imre és Ivánka Csaba Kőmíves Kelemen című rock-balladáját Radó Denise rendezésében. A színház ezzel a művel emlékezik meg a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. A szezonban bemutatják még Szabó Magda Régimódi történetét, Csiszár Imre, Eisemann-Békeffy Egy csók és más semmijét Molnár László, majd Herczeg Ferenc Déryné ifjasszonyát Balázs Péter rendezésében. A Szín-Mű-Helyben két egyfelvonásost rendez Mikó István, Zilahy Lajos A házasságszédelgő és Anton Csehov Leánykérés című darabját. Bemutatták Hunyady Sándortól a Bakaruhában-t Valcz Péter átdolgozásában és rendezésében. A jövőre vonatkozó tervek természetesen akkor valósulnak meg, ha a járványügy miatt nem kényszerülnek más intézkedésre.

Az előadásokon a legszigorúbban betartják és betartatják a járványügyi szabályokat. A nézők maszkot viselnek, testhőmérséklet-mérés után (e célra hőkamerát vásároltak) láztalanul mehetnek be a nézőtérre, s a színházban lehetővé teszik számukra a kézfertőtlenítést. Mindeközben a tervek szerint halad a színház épületének felújítása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.