Megtartották a Nemzeti Színház évadzáró társulati ülését

Ma délután tartotta évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház. Az eseményen Vidnyánszky Attila igazgató összefoglalta és értékelte az évadot, továbbá hangsúlyozta, hogy igyekeznek a március óta tartó bezártság miatt őket ért veszteségeket minimalizálni.

Izsó Zita
2020. 06. 25. 20:47
null
Fotók: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A MITEM elmarad, azt nem fogjuk tudni pótolni, de nagyon felemelő érzés volt látni, hogy partnereink és barátaink, a meghívott színházak ebben a nehéz időszakban is türelmesen vártak, és mellettünk állnak – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, majd azt is elmondta, hogy a Forró mezők című előadás elmaradt premierjét természetesen bepótolják, és a Tizenhárom almafát – aminek csak a bemutatóját tudták megtartani– is játsszák majd.

A 2019/2020-as évadban a színház március 10-ig, vagyis a járványhelyzet miatti bezárásig hét saját bemutatót tartott és 237 saját előadást játszott, valamint 19 belföldi és húsz külföldi helyszínen játszott vendégként, összesen 74 961 nézőt fogadott. Vidnyánszky Attila kiemelte, hogy az évad nagyon jól indult, mert az esztergomi bazilika előtt játszhatták el a Csíksomlyói passiót, amit idén augusztus 26-án a debreceni Nagytemplom előtt is színre visznek majd.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a Nemzeti Színház 2019-ben magyar társulatként 2001 óta először vett részt a Színházi Olimpián. – Részben ennek a fellépésnek is köszönhető az évad legnagyobb nemzetközi sikere, vagyis hogy Budapesten rendezik a következő, 2023-as Színházi Olimpiát, aminek az előkészületeihez szeptembertől hozzá is kezdünk – emelte ki.

Vidnyánszky Attila a Déryné-program sikereiről is beszélt, aminek köszönhetően olyan településekre is eljutottak színházi produkciók, ahol korábban soha nem láthattak kiemelkedő előadásokat az érdeklődők. Emellett megalakult a Déryné Társulat, és eddig négyszáz település jelezte, hogy szívesen látnák a produkciókat.

Az évadzáró ülésen átadták a társulat díjait is. A Szeleczky Zita-emlékgyűrűt Szűcs Nelli kapta, akiről Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az elismerés nemcsak a társulati munkájának szól, hanem annak a missziónak is, amit az önálló estjeivel folytat.

A társulati tagok által megszavazott Farkas–Ratkó-díjat az idén Berettyán Sándor, a Szörényi Éva-díjat Udvaros Dorottya, a Sinkovits Imre-díjat Rátóti Zoltán, a Németh Antal-díjat Pintér Szilvia, a Kulissza-díjat pedig Madácsi Béla díszítő és zenekari altiszt nyerte el.

Az eseményen megemlékeztek a nemrég 85. életévében elhunyt Csurka László Jászai-díjas színművészről, majd köszöntötték a társulat új tagját, Szászi Júliát, aki a következő évadban a Rómeó és Júlia női főszerepét játssza majd.

Vidnyánszky Attila a következő évad további terveiről is beszélt, ami az idén a megszokottnál korábban, augusztus 3-án kezdődik majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.