Primadonnák és bonvivánok kertben és színházban

Az operett ünnepe lesz augusztus 19–20-án a Veszprémi Petőfi Színházban és kertjében. A teátrum vezetése a III. Rátonyi Róbert Operettfesztivállal is igyekszik népszerűsíteni ezt a hungarikum rangjára emelkedett vidám műfajt.

Temesi László
2020. 08. 17. 18:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sors, illetve a koronavírus közbeszólt – az eredetileg június végére tervezett fesztivál két hónapot csúszott és fele időre csökkent. Az elmúlt két évben négy-négy napos volt a nívós rendezvény, most kétnapos lesz, de így is örülhetnek a műfaj barátai, hogy egyáltalán sikerül megtartani.

– Embert próbáló feladat volt újra szervezni a fesztivált, ami a szokásos júniusi időpontra már márciusban összeállt, de sajnos nem valósulhatott meg – mondta lapunknak a rendezvény ötletadója és művészeti vezetője, Keller János, aki több mint fél évig szervezett, hiába. – Májusban már tudtuk, hogy semmi nem lesz a hagyománnyá váló eseményből a nyár elején, de nem adtuk fel. Alig két hónapunk maradt arra, hogy augusztus 19-én mégis felgördüljön a függöny, és Rátonyi Róbertre emlékezve az operetté legyen a főszerep. A szervezést elölről kellett kezdeni, az új program még csak nem is hasonlít a korábbira, sokan ugyanis erre az időpontra már foglaltak voltak. Bizonytalan volt a fesztivál megrendezése, de úgy gondolom, ezen a két napon is nagy élményben lesz részük az operettrajongóknak – tette hozzá Keller János.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az alapkoncepció nem változott, a családoknak is kikapcsolódást kíván nyújtani az egész (két)napos program, mert ismét helyet kaptak a társművészek, népi zenészek, akrobaták, bábozók, bohócok, táncosok, így a gyerekek sem unatkozhatnak, számos zenés vidám meseelőadás vár rájuk a Gyerekszigeten.

A III. Rátonyi Róbert Operettfesztivál nyitóceremóniáját 19-én 16 órakor tartják a teátrum kertjében (rossz idő esetén a színházépületben) a Veszprémi Petőfi Színház művészeivel, és neves vendégművészekkel, Szóka Júlia operettprimadonnával, a vietnami Ninh Duc Hoang Longgal, a Budapesti Operettszínház tagjával, Bóbis László szteppvilágbajnokkal és táncosaival, valamint a Rippel fivérekkel, Ferenccel és Viktorral. A megnyitó díszvendége Gálvölgyi János Kossuth-díjas színművész, akivel a nyitó műsor után nézők előtt Nemleha György rendező és Oberfrank Pál, a színház igazgatója beszélget.

– Rátonyi Róberttel évekig egy öltözőben öltöztem a Thália Színházban a hetvenes években, és nagyon megszerettük egymást – tudtuk meg a színművésztől.

Fotó: családi archívum

(Rátonyi Róbertről annyit mindenképp tudni kell, hogy humoros, könnyed stílusával számos kiemelkedő alakítást nyújtott a Budapesti – akkor még Fővárosi – Operettszínházban, de igazi sikerét A csárdáskirálynő hozta meg a számára, amelyben legtöbbször Bóni grófként és Miska pincérként láthatta a közönség, több mint ezerszer! 1971-ben, negyed század után a Thália Színházba szerződött, így prózai darabokban is sikerrel kipróbálhatta magát. Sokat tudott a színházról, és különösen az operettről, amelyről könyvet is írt. Élete utolsó éveiben rendezett, például Veszprémben, ahol már éppen újabb rendezésére készült, amikor váratlanul – mindössze 68 évesen, 1992. október 8-án – elhunyt. A város a róla elnevezett fesztivállal tiszteleg a legendás táncos-komikus előtt.)

A nyitó nap estéjén két operett is jut az érdeklődőknek: a színházteremben a Marica grófnő Eperjesi Erika címszereplésével, és a szabadban Egy csók és más semmi, a házigazda színház művészeivel. Ez utóbbi ízelítő az októberi bemutatóból.

Csütörtök délben Jó ebédhez szól az operett, helyi művészekkel, 17 órakor Pécsi operettvarázs címmel, a Pécsi Nemzeti Színház művészei, élükön Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekessel „varázsolnak”, majd 20 órakor tartják az operettgálát, többek között Frankó Tündével, Peller Károllyal és Buch Tiborral. Zongorán közreműködik Oberfrank Péter Liszt-díjas érdemes művész.

Az előadások nagy része ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.