SZFE-ügy: végre keresztény értékeket valló művészek is megszólalnak

Vidnyánszky Attila említette több helyütt, legutóbb a Bayer show-ban, hogy sokan hívják, üzennek neki, támogatják, felidézik saját, nem éppen szívderítő színművészetis emlékeiket. A Nemzeti Színház igazgatója azt is elmondta: kár, hogy csupán neki mesélnek, s nem állnak nyilvánosság elé. Mert nem mernek. Benkő Péter mert. Ma reggel nyílt levelet tett közzé a Mandineren. Reméljük, példája ragadósnak bizonyul.

Magyar Nemzet
2020. 09. 14. 14:57
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõk a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épülete közelében az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt rátérnénk a nyílt levélre, elöljáróban idézzük fel a Jászai Mari-díjas színművész szeptember 6-án a Mandinernek adott interjúját.

 

„A koromnál fogva én még emlékszem rá, a nyolcvanas években hogyan foglalta el szinte az egész színházi életet az a csapat, amely mostanáig a színművészeti egyetemet vezette.

 

A zseniális Kazimir Károlyt nyugdíjba küldték, Ádám Ottó elegánsan felállt, Marton Endre pedig belehalt. A kaposváriak lettek a Nemzeti igazgatói. A nagy bölényekkel, Sinkovits Imrével és Bessenyei Ferenccel már nem bírtak, így nem tudták bevenni a Nemzeti Színházat. Aztán már Aczél elvtársnak kellett beavatkoznia, ő aztán úgy döntött, a Nemzeti Színház helyett a Katona József Színházba menjen az új csapat” – válaszolta sommásan az egyetem körül kialakult helyzetre vonatkozó kérdésre Benkő Péter, aki nyílt levelében a diákokról, a diákokhoz szól.

„Alattomos, sunyi, jellemtelen, gyáva dolognak tartom, hogy a fiatalokat, a gyerekeket tűzvonalba küldik” – kezdi hangsúlyosan a színművész, nyomban indokolva: „Mert becsapják őket.”

Benkő Péter a helyzet tisztázásául megállapítja: „A srácok azt hiszik, hogy a saját függetlenségükért állnak ki, az egyetem függetlenségéért, pedig a SZFE soha nem volt független, különösen az utóbbi harminc évben nem.”

Befejezésként pedig a libernyák csodafegyvert fordítja alkotóik ellen:

 

„Kedves szabad gondolkozók! Engedjétek meg, hogy én is szabadon elmondhassam a gondolataimat.

Fehér vagyok, heteró és hiszek Istenben. A liberalizmusban nem.

Én most érzem magamat szabadnak.

Free Magyarország!”

 

Itt olvasható a teljes levél

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.