Több száz szabadúszó színész kért segítséget

Eddig hatszáztíz művész jelezte, hogy élne az alap nyújtotta lehetőséggel – mondta Kálomista Gábor.

Szilléry Éva
2020. 04. 11. 7:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is adakozott abba a Színházi Szolidaritási Alapba, amely a járvány idején az anyagi nehézségekkel küzdő szabadúszó színészeket és színházi szakembereket hivatott segíteni. Már több mint hatszáz színész jelezte, hogy élne a lehetőséggel.

Bárki támogathatja a Színházi Szolidaritási Alapon keresztül azokat a színészeket, akik nem társulati tagok, hanem fellépti díjért dolgoznak, így a jelenleg zajló koronavírus-járvány alatt elestek a bevételüktől.

Mint azt korábban megírtuk, a Thália Színház művészeti vezetője, Schell Judit és a színház ügyvezetője, Kálomista Gábor magánemberként létrehozta a Színházi Szolidaritási Alapot, amely a minimálbér összegének megfelelő adómentes támogatásban részesíti a kérelmezőket. Pillanatnyilag valamivel több, mint húszmillió forint került a jótékonysági büdzsébe, a Thália mintegy tizenötmillió forinttal szállt be, majd további támogatók, magánszemélyek is megmozdultak a színházszakma érdekében.

Schell Judit
Fotó: Havran Zoltán

Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, a támogatandókról döntő kuratóriumot különböző színházak – köztük a Győri Nemzeti Színház, Pintér Béla Társulata, Radnóti Színház – művészeti vezetői alkotják, akik tisztában vannak a színészek foglalkoztatottságával, bevételi kieséseikkel.

– Eddig hatszáztíz zömmel előadóművész jelezte, hogy élne az alap által nyújtott lehetőséggel, de mivel az elején vagyunk a folyósításnak, további művészek jelentkezésére számítunk. Valódi összefogás tapasztalható az adakozói fronton, természetesen az ő nevüket is feltüntetjük a szolidaritási alap oldalán. A legnagyobb összeggel Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész szállt be eddig a támogatásba – mondta az igazgató.

Kérdésünkre az igazgató kitért arra is, hogy a Thália Színház mintegy 120 dolgozója, noha nem társulatként dolgozik, ebben az időben ugyanúgy megkapja a megbízási díját, mintha az előadások lemennének.

Közben a Független Előadóművészeti Szövetség főként a színházi háttérdolgozók bérkiesését kompenzálandó segélyalapot létesített, ebbe az alapba, 6,9 millió forint érkezett április 6-ig. – Kicsit keveslem a színházak részvételét az adakozásban, miközben nagy örömmel konstatálom, hogy összefogtak a magánszemélyek és a cégek a színházi emberekért. A Játékszín, Bank Tamás igazgató döntése alapján az első olyan színház, amely lépett a szabadúszó előadók segítéséért – tette hozzá Kálomista Gábor.

A Thália Színházban egyébként két fesztiválnak bizonytalan a sorsa: a Határon túli magyar színházak szemléjét biztosan el kell halasztani, az ősszel tartandó Vidéki színházi fesztivál megrendezéséről pedig még nem született meg a döntés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.