A hajdan ideérkező telepesek rozsot és kukoricát vetettek a település szegény, terméketlen földjébe, és sikerrel próbálkoztak káposzta, hajdina és len termesztésével. A határt borító erdőkben a sertéseiket makkoltatták, a legelőkön pedig rideg tartású marháik találtak maguknak élelmet tavasztól őszig. Barnag 130 lakója ma főleg Veszprémbe és Nemesvámosra jár dolgozni; a helyben termelők között borászok és kézműves termékek – szörp, méz, zöldségkrém – előállítói egyaránt megtalálhatóak. Az alig tíz kilométerre található Balaton pedig többeknek ad szezonális elfoglaltságot. A közfoglalkoztatottak száma mindössze kettő. Míg az előző generációk tagjai a közeli nagyobb falvakba és városokba költöztek, mára a település vonzóvá vált az urbánus környezetből kiszakadni vágyók körében. Az újonnan érkezettek között ráadásul nyolc nagycsalád is található, így Barnag jövőjét jelenleg csaknem harminc kisgyermek jelenti – igaz, ők jellemzően az öt kilométerre fekvő Nagyvázsonyba járnak bölcsődébe és óvodába.
Marokkó: több mint egy egyszerű konyha
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el