Perceval kalandos útja Artúr király udvaráig

Megjelent a kora középkori francia lovagregény, amelyben a Szent Grál először bukkan fel az irodalomban.

Regényi
2023. 02. 21. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chrétien de Troyes XII. század végén írott verses regényét, a Perceval avagy a Szent Grál történetét most Tótfalusi Ágnes magyarításában veheti kézbe az érdeklődő. A fordító – az olvasmányosság szempontjait szem előtt tartva – rímtelen sorokban, jellemzően felező tizenkettesekben tolmácsolja a szöveget.

 

 


A mű központi alakja egy nagy erejű fiatalember, Perceval, aki a történet elején az anyjával él a walesi erdőben, ám egy napon találkozik néhány lovaggal, és ettől fellelkesülve elhatározza, hogy maga is lovag lesz. Felkerekedik, eljut Artúr király udvarába, majd a sebesült Halászkirály várába is, ahol furcsa szertartás szemtanúja lesz: látja a Szent Grált és egy vércseppeket könnyező lándzsát is, ám nem kérdez semmit.

Vagyis kezdetben igazán ellenszenvesen viselkedik. Nem azért, mert tudatlan és szertelen, sokkal inkább azért, mert önzésében nem törődik az édesanyjával, és távozásával a halálát okozza. 

A Halászkirály várában szándékosan hallgat, mert szó szerint értelmezte mestere tanácsát, miszerint tartózkodjon a sok beszédtől – ám azzal, hogy nem tudakolja meg a Halászkirálytól, mi történt vele, nem pusztán érzéketlennek bizonyul, de elmulasztja a lehetőséget, hogy megmentse a további szenvedéstől.

 


De nem csak a központi karakter rossz tulajdonságai tűnhetnek zavarónak. Hanem például az is, hogy a nőalakok rajza bántóan egysíkú – így nem nehéz egyetérteni azokkal, akik hímsovénnek tartják az alkotás egyes megoldásait –, és nemcsak nekik, de a zsidóknak is jut fullánk. És ha mindez még nem volna elég, a mű közepén a szerző főszereplőt vált, és Perceval helyett Artúr király unokaöccsét, Gauvaint kezdi követni.

A legbosszantóbb azonban az, hogy a regény befejezetlen: De Troyes-t a halál akadályozta meg abban, hogy pontot tegyen a végére, így a történet – mintegy kilencezer sor után! – egy mondat közepén minden további nélkül félbeszakad.

 Aki tehát kibontakozást, tetőpontot, megoldást és lezárást vár, az mindenképpen csalódik.
A mű irodalomtörténeti jelentősége azonban így is megkerülhetetlen: ez volt Wolfram von Eschenbach Parzival című, XIII. századi verses regényének ihlető forrása, amely aztán Richard Wagner 1882-es operája, a Parsifal egyik alapjául szolgált. 

És De Troyes művében bukkan fel először a Szent Grál, e roppant fontosságú, enigmatikus tárgy, amelyről azóta könyvtárakat írtak össze, és számos popkulturális alkotásban felbukkant. (Talán elég, ha az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmet vagy Dan Brown A Da Vinci-kód című bestsellerét említjük.)

 

 

És ha jobban megvizsgáljuk Perceval alakját, lassú jellemfejlődést észlelhetünk nála: önközpontú, hebehurgya alakból a végére feltehetően a lovagi erényeket gyakorló, helyes döntést hozó, jámborságra is képes figurává vált volna, aki nemcsak arra méltó, hogy ráleljen a Szent Grálra, de arra is, hogy megértse a misztériumát.

 Gauvain pedig azért léphetett elő társfőszereplővé, hogy az olvasó meggyőződhessen arról, más személyiségjegyek is alkalmassá tehetnek egy lovagot arra, hogy e becses tárgyat kutassa – mert az el nem készült fejezetekben Gauvain is a Grál titkait kutatta volna, ennyi bizonyos.

Később legalább négy költő írt folytatást a Percevalhoz, hogy befejezéssel lássa el, ám hogy fordulataik mennyiben felelnek meg annak, ahogy az eredeti szerző formálta volna a történetet, az kérdéses. Ezért is kár, hogy De Troyes nem fejezhette be a művét.

És persze azért is, mert sorai olykor a XII. században nem feltétlenül megszokott történetmondói hozzáállásról tanúskodnak: bizonyos pontokon kiszól az olvasónak, és bejelenti, hogy emez vagy amaz részletek elbeszélésére sajnálja az időt, ezért nem foglalkozik velük.

Mindez azt mutatja, hogy De Troyes halálával annak idején lenyűgöző képzeletvilágú, korát számos tekintetben meghaladó, öntudatos mesélő távozott a költői szcénából. 

Aki tehát képes elvonatkoztatni a már említett zavaró tényezőktől, és kedveli a lovagregéket, ma is örömét lelheti e töredék megismerésében.
(Chrétien de Troyes: Perceval avagy a Szent Grál története. L’Harmattan – Könyvpont, Budapest, 2022, 230 oldal. Ára: 2990 forint)

 

Borítókép: Perceval végül helyet foglalhat Artúr király kerekasztalának lovagjai között (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.