időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo
A premiert az interneten is közvetíti az OperaVision

Nagypénteki Parsifal az Operában

Magyar Nemzet
2022.04.06. 15:09 2022.04.07. 22:14
Nagypénteki Parsifal az Operában

Nagypénteken mutatja be a Magyar Állami Operaház Richard Wagner Parsifalját Almási-Tóth András kortárs rendezésében. A premiert az interneten is közvetíti az OperaVision.

A keresztény szimbolika számos elemét hordozza magában Wagner utolsó, a műfaj határain túlmutató zenedrámája, amely a Szent Grál mondakört dolgozza fel, ugyanakkor a schopenhaueri és a buddhista filozófia is megjelenik benne. A múlt bűneinek feldolgozása, valamint a jó győzelme csúcsosodik ki Amfortas és a Grál-lovagok, illetve Klingsor, a varázsló küzdelmében, de az erotika sem hiányzik, amely Kundry és a viráglányok személyében érhető tetten, a vágyakkal azonban együtt jár a vezeklés és az együttérzés is. 

A drámán Wagner közel huszonöt évig dolgozott, az elkészült művet 1882 nyarán mutatták be Bayreuthban, a Festspielhausban; az előadási jogokra azonban a zeneszerző harminc évig moratóriumot hirdetett, így csak 1914-ben kezdték játszani Európa-szerte. Ez év első napján éjfélkor több európai városban volt premier, köztük Budapesten is a Népoperában (ma Erkel Színház). A Magyar Királyi Operaház 1924-ben vitte színre, 1983-ban pedig az Erkel Színházban volt látható.  

Az Opera utoljára négy éve mutatta be az elmúlt negyven esztendőben több mint kilencven előadást megért darabot.

Április 15-én új premier lesz Almási-Tóth András művészeti igazgató színrevitelében és Kocsár Balázs vezényletével.

A főbb szerepekben Kovácsházi István, Kálmándy Mihály, Szemerédy Károly, Szántó Andrea, Palerdi András és Rácz látható.  A darab díszlettervezője Sebastian Hannak, jelmeztervezője Izsák Lili, koreográfusa pedig Barta Dóra.

A premiert élőben közvetíti az interneten az OperaVision nemzetközi portál, melyet követően a felvétel még fél évig ingyenesen elérhető lesz.

Az előadásra április 17-én és 23-án is sor kerül, előbbire a Bartók Tavasz keretei között, az Opera és a Müpa közös programjaként. 

Borítókép: Parsifal-díszletállítás (Fotó: Nagy Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.