Nagypénteki Parsifal az Operában

Nagypénteken mutatja be a Magyar Állami Operaház Richard Wagner Parsifalját Almási-Tóth András kortárs rendezésében. A premiert az interneten is közvetíti az OperaVision.

Magyar Nemzet
2022. 04. 06. 15:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keresztény szimbolika számos elemét hordozza magában Wagner utolsó, a műfaj határain túlmutató zenedrámája, amely a Szent Grál mondakört dolgozza fel, ugyanakkor a schopenhaueri és a buddhista filozófia is megjelenik benne. A múlt bűneinek feldolgozása, valamint a jó győzelme csúcsosodik ki Amfortas és a Grál-lovagok, illetve Klingsor, a varázsló küzdelmében, de az erotika sem hiányzik, amely Kundry és a viráglányok személyében érhető tetten, a vágyakkal azonban együtt jár a vezeklés és az együttérzés is. 

A drámán Wagner közel huszonöt évig dolgozott, az elkészült művet 1882 nyarán mutatták be Bayreuthban, a Festspielhausban; az előadási jogokra azonban a zeneszerző harminc évig moratóriumot hirdetett, így csak 1914-ben kezdték játszani Európa-szerte. Ez év első napján éjfélkor több európai városban volt premier, köztük Budapesten is a Népoperában (ma Erkel Színház). A Magyar Királyi Operaház 1924-ben vitte színre, 1983-ban pedig az Erkel Színházban volt látható.  

Az Opera utoljára négy éve mutatta be az elmúlt negyven esztendőben több mint kilencven előadást megért darabot.

Április 15-én új premier lesz Almási-Tóth András művészeti igazgató színrevitelében és Kocsár Balázs vezényletével.

A főbb szerepekben Kovácsházi István, Kálmándy Mihály, Szemerédy Károly, Szántó Andrea, Palerdi András és Rácz látható.  A darab díszlettervezője Sebastian Hannak, jelmeztervezője Izsák Lili, koreográfusa pedig Barta Dóra.

A premiert élőben közvetíti az interneten az OperaVision nemzetközi portál, melyet követően a felvétel még fél évig ingyenesen elérhető lesz.

Az előadásra április 17-én és 23-án is sor kerül, előbbire a Bartók Tavasz keretei között, az Opera és a Müpa közös programjaként. 

Borítókép: Parsifal-díszletállítás (Fotó: Nagy Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.