A legjobb európai tengerparti munkahelyek digitális nomádoknak

Pálmafák alatt dolgozni, kókuszdióval a kézben, nézve a tengert, majd fogni a laptopot és a következő héten egy másik város vízpartján hallgatni a hullámokat? Digitális nomádként ez ma általános. Ráadásul a megfizethető internethez ma már nem kell a Csiangmajhoz hasonló, távoli nomádközpontokba utazni, mivel Európában is találni tengerparti lehetőségeket.

2023. 07. 20. 6:10
France alpes maritimes mandelieu la napoule la rague beach telecommuting feet water
home office
Lugas
France, Alpes Maritimes, Mandelieu la Napoule, La Rague beach, telecommuting with your feet in the water (Photo by MAISANT Ludovic / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: AFP/MAISANT LUDOVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb Alicante, ahol a digitális nomádok a Costa Blanca hosszan elnyúló partját szemlélhetik, miközben hátuk mögött a hegyek csábítanak mászásra vagy kerékpározásra. A város legnagyobb csábereje a pezsgő éjszakai élete, igaz mindezekért hatszáz eurót kell fizetni havonta, ha az ember lakást szeretne bérelni. Az ár Spanyolország más részeihez képest nem magas, ám Európa egyéb nomádcélpontjai olcsóbban kínálják szolgáltatásaikat.

Places To Visit - Myanmar, Burma
A pálmafákra és a tengerpartra való kilátás a digitális nomádok helyválasztásának egyik legfontosabb faktora. Fotó: EyesWideOpen

Az egyetlen ennél is drágább a Málta fővárosa, Valletta szomszédságában található Sliema, amely így az építészet és a történelmi emlékek iránt érdeklődő nomádok gyülekezőhelye. Hétszázötven euróért lehet egyszobás apartmant bérelni a városban, amiért cserébe számos coworking iroda és kiterjedt sznorkelrajongó nomád közösség várja a csatlakozni vágyókat.

 

Legolcsóbb célpontok digitális nomádoknak

A kisebb költségvetéssel dolgozó nomádok inkább Kelet- vagy Dél-Európát választják. Kréta, Dalmácia vagy az albán tengerpart a legfőbb úti célok.

Görögország kifejezetten bátorítja a digitálisnomád-közösség fejlődését: tavaly olyan vízumot hozott létre, amely az ország 227 lakatlan szigetének benépesítésére szolgál, biztosítva így a nomádok vágyát, hogy érintetlen tengerpartól dolgozhassanak. Aki valamivel több kiépítettségre vágyik, az mindent megtalált Kréta-szerte havi három-négyszáz euróért cserébe. 

Horvátország is újabban fedezte fel a digitálisnomád-közösségben rejlő potenciált, 2021-ben adott ki először egyéves munkavállalási engedélyt a távolról dolgozó külföldiek számára. Mára Split az egyik legnépszerűbb célpont az európai ellátásszintet vékonyabb pénztárcával élvezni vágyó nomádok között (460 euró környékén kapni egyszobás lakást egy hónapra). Legolcsóbban azok a nomádok járnak, akik Albániát választják, a biciklisparadicsom Shkodrában kétszáz eurónál nem kell többet költeniük havi lakásbérletre. A város ráadásul mindössze harminc percre van a fővárostól, Tiranától, miközben az albán Alpok kapuja, így az ember sosincs messze sem a tengertől, sem a hegyektől.

 

Mennyire speciális életforma a nomádlét?

Digitális nomádnak lenni speciális életforma, amelyet sokan értenek félre mind a mai napig. A Távol-Keleten általános a tévedés, de néha a nyugati közvélemény is keveri a digitális nomádságot a hátizsákos turizmussal. Valóban rokonítható a kettő, sőt a pandémia előtti olcsó repülőjegyek dömpingjének köszönhető hátizsákos turizmus tört utat a nomádságnak, de a kettő mára igen távol került egymástól. A hátizsákos turisták legfontabb célkitűzése, hogy minél kevesebb pénzért, minél több területet járjanak be. Így akár naponta-hetente változtatnak helyszínt, hogy bejárják az ország nevezetességeit. 

A digitális nomádok viszont két-három hónapot töltenek egy helyen, amely során a helyiek között élnek, albérletet és munkára alkalmas irodákat vagy kávézókat találnak, barátságokat alakítanak ki. Ezért a közösség egyfajta Formula–1-es világként fogható fel, amikor országról országra a paddockban (a pálya zárt része, a csapatok helye) futnak össze a csapattagok.

 A helyzetüket gyorsan változtató hátizsákos turistákkal ugyanez nem történik meg.

A pandémia utáni világ azonban veszélyezteti a nomádok mesébe illő életstílusát. A Szilícium-völgyi cégek röghözkötési döntése nyomán számos informatikai vállalat vissza akarja kényszeríteni dolgozóikat az irodába, annak ellenére, hogy kutatások sora igazolja: egyre nagyobb az igény a távmunkára, amiért cserébe akár alacsonyabb fizetést is hajlandók elfogadni a munkavállalók. Ez pedig minden cég számára kifizetődő lenne, nem?

Borítókép: Távmunka a francia Riviérán (Fotó: AFP/Maisant Ludovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.