A magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának motorja a főváros volt, itt nyitott meg a máig irányadó, etalonértékű fine dining éttermek zöme, melyek immár Michelin-csillaggal vagy ajánlással rendelkeznek, e metropolisz biztosított megfelelő gazdasági környezetet és értő közönséget ahhoz, hogy a tágan értelmezett gasztronómia új és még újabb szegmensei körében hódítson a világszintű csúcsminőség, legyen szó a bisztrók világáról, a street foodról, a speciality kávéról, a „high end” sörökről, a cukrászdák vagy a pékségek világáról.
A vendéglátás Kárpát-medencei fejlődése egy világfolyamat szerves része, de ebből nem következik az, hogy mindig a korral kellene haladni, hogy a nyugati trendeket kellene mindenáron követni. De ennek ellenkezője sem igaz. Attól, hogy valami trendi, még akár értékhordozó is lehet. A frissesség, a szezonalitás, a regionalitás, a kreativitás, a minőségi alapanyagok használata, a kíméletes hőkezelési eljárások – a gasztroforradalom kulcskategóriái – vitathatatlanul a minőségelvet szolgálják, akkor is, ha manapság divatjelenségnek számítanak.
Mára eljutottunk oda, hogy a minőség-központúság kisebb-nagyobb mértékben mindenhol hódít az országban, legfőképpen persze a nagyvárosokban és a balatoni régióban, ami jól érzékelhető a Magyar Konyha szerkesztősége által több mint egy évtizede minden évben kiadott Balaton-kalauzokat szép sorban végiglapozva. Mint a főszerkesztő, Vinkó József nemrég elmondta egy interjúban, induláskor nehéz volt egy kötetre való jó helyet találni, mára ez nem jelent gondot, sőt – tehetjük hozzá – évek óta jó esélye van az utazónak arra is, hogy merő véletlenségből találjon rá olyan színvonalas vendéglátó egységre, mely nem került még bele a kalauzba.
A 2010-es évek közepe táján jelentek meg a minőségközpontú strandbisztrók, színesítve az addigi lángos-hekk-frissensült-pörkölt-palacsinta címszavakkal leírható kínálatot. Az idei kalauzban a legjobb strandbisztrók betűrendben: Cafat (Balatonakali), Chef Beach (Zamárdi), Dokk (Zamárdi), Kalóz (Balatonudvari), Konyha – kert bisztró (Balatonszepezd), Konyhám (Balatonfenyves), Nádas (Révfülöp), Party csóka (Balatongyörök), Tiki Beach (Zamárdi) és Vitorlás (Keszthely).