Ügynökök, informátorok, jelentések: elmaradt szembenézés

Az ügynökkérdés máig lezáratlan téma maradt. Recenzió.

2024. 09. 04. 5:50
Képkocka egy 1962-es ügynökbeszervezési propagandafilmből. Forrás: Fortepan /BM Filmstúdió
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkban, még három és fél évtizeddel a rendszerváltozás után is állandó és aktuális téma – úgy a közéleti és politikai diskurzusban, mint a jelenkortörténeti és társadalomtudományi szakkutatásokban – a szocializmuskori állambiztonsági szervek, s az azokat információval ellátó besúgóhálózat kérdése. Az ügynöklisták nyilvánosságra kerülésének ügye vagy éppen a hálózatot működtető III/III-as csoportfőnökség tevékenysége alaposabb megismerésének igénye a szélesebb közvélemény érdeklődésére tart számot ma is. 

Immár évtizedek óta zajlik a kádári állambiztonsági rendszer történetének rekonstruálása, s az annak működése során keletkezett, megőrzött, kutatható és napjainkban jórészt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában elérhető dokumentumok tudományos igényű vizsgálata és elemzése. Ennek szellemében rengeteg értékes összefoglaló jellegű és áttekintő igényű monografikus könyv és tanulmány, valamint nagyszámú, fontos részletterületet vizsgáló – például egyes ügyekre, bizonyos ügynökökre, illetve megfigyelt személyekre fókuszáló – földolgozás született meg és került kiadásra. 

Forrás: Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Több, a szocialista rendszer állambiztonsága történetét vizsgáló könyvet jegyez Takács Tibor történész, állambiztonsági kutató is, akinek idén jelent meg az Ügynökök, informátorok, jelentések — Az állambiztonsági besúgóhálózat történetei című kötete a Jaffa Kiadó Modern magyar történelem című, Ablonczy Balázs és Müller Rolf szerkesztette sorozatának darabjaként. Az esettanulmányokat tartalmazó könyv első egysége a két éve bemutatott A besúgó című filmsorozat hitelességének nyomába ered. Ebben megállapítja a szerző, hogy a film cselekménye állambiztonsági szakmai nyelvezetét, s „ügynöki” és „hálózati” módszertanát tekintve nagymértékben hagy maga után kívánnivalókat a történeti hitelesség szempontjából. A széria korjellemző, az ügynökkérdés többszempontú megvilágítása révén azonban alapvetően értékes alkotás.

Ráadásul – tehetjük hozzá – egy szórakoztató igényű produkciótól, fikciós filmsorozattól nem is föltétlenül várható el a lehető legnagyobb mértékű hitelesség.

Az pedig már csak a recenzens kérdése, hogy vajon a film a nosztalgikus retróhullám iránti igényeket kielégítő és valamiféle érzelmes emlékezés alapjául szolgáló alkotás lett-e vagy pedig képes volt érzékletesen ábrázolni az állambiztonsági szervek – mondjuk ki! – embert nyomorító működési mechanizmusait? 

 

A kötet egy másik fejezete az 1989-es évhez vezeti az olvasót. A rendszerváltozás esztendeje első felében a III/III-as csoportfőnökség 247 új beszervezést hajtott végre és 117 korábban kizárt, vagy „pihentetett” kapcsolattal újította föl az együttműködést. Akkoriban mintegy 8500 hálózati személyt tartottak nyilván. Nekik nagy szerepük lett a rendszerváltozás folyamataiban, hiszen 1989 nyarán a III/III. egyik fő célja az volt, hogy a közelgő szabad választásokon elérje és elősegítse az addigi kommunista állampárt bekerülését a parlamentbe, valamint azt is, hogy koalícióképes erő is legyen. Ezzel a „folytonosságot és a stabilitást” akarták biztosítani.

Éppen ezért a szerveződő ellenzéki pártokba hálózati személyeket építettek be, hogy ők a tevékenységükkel érjék el: az adott szervezetben a gyöngébb képességű, vagy zsarolható és kompromittálható jelöltek induljanak a választásokon. 

A kádári állambiztonsági szerveket 1990 nyarán megszüntették, s megkezdődött a mai nemzetbiztonsági szolgálatok szervezetének kialakítása. Ezzel pedig – állapítja meg könyve végén Takács Tibor – „kezdetét vette az állambiztonsági iratoknak, és ezzel együtt az ügynöklistáknak, az állambiztonsági múlttal való szembenézés elmaradásának és a nem nyilvános ügynökaktáknak a kora.” 

(Takács Tibor: Ügynökök, informátorok, jelentések. Az állambiztonsági besúgóhálózat történetei. Jaffa Kiadó, Budapest, 2024., 208 oldal, 4999 Ft)

Borítókép: Képkocka egy 1962-es ügynökbeszervezési propagandafilmből. (Forrás: Fortepan / BM Filmstúdió) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.