Akit Haynau fölakasztatott volna

A magyar szabadságharc leverése után az egyébként konzervatív elkötelezettségű főpapot letartóztatták, s előbb fogságban, később házi őrizetben tartották.

2024. 08. 31. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lonovics József (Miskolc, 1793. január 31.–Pest, 1867. március 13.) katolikus főpap, diplomata, egyháztörténész, akadémikus, 1834 és 1848 között csanádi püspök, 1848/49-ben kinevezett egri érsek, majd 1866/67-ben szintén „csupán” kinevezett kalocsai érsek a XIX. századi magyar katolikus egyház története mellett a hazai politika- és az európai diplomáciatörténetnek is fontos alakja. Ezért is örvendetes, hogy nemrégiben napvilágot látott életének és munkásságának, valamint elsősorban 1840/41-es római – egyházpolitikai és közpolitikai értelemben egyaránt sikeres – küldetésének monografikus áttekintése.

Bárány Zsófia „Lelke mélyén szabad röptű szellem” Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában című impozáns nyomdai kivitelű, ugyanakkor szakmailag kiemelke­dően nagy filológiai háttérrel megalapozott munkája számos magyarországi (egyházi és világi) archívumban, valamint bécsi és római levéltárakban végzett kutatások eredményeként született meg. A szerző a vonatkozó katolikus kánonjogi és egyháztörténeti szakirodalom eddigi eredményein túl nagyszámú primer forrást, többségében eddig publikálatlan és/vagy alig, illetve egyáltalán nem kutatott kéziratos anyagot használt föl.

A könyvet interdiszciplinaritás jellemzi, hiszen a történettudomány hagyományos megközelítésmódjai mellett az egyház-, a jog-, a sajtó- és a művelődéstörténet módszerei és eredményei is fölhasználásra kerültek benne. Értő és érzékeny módon nyúlt kutatási témájához Bárány Zsófia, s igyekezett minél árnyaltabb képet adni olvasójának Lonovics Józsefről: nemcsak mint egyházi vezetőről és politikai-diplomá­ciai szereplőről, de mint művelt tudós emberről, s kora társadalmi, gazdasági, politikai és szellemi folyamatai iránt nyitott közéleti szereplőről is.

Lonovics polgári családban született, és az egri főegyházmegye papjaként, majd kanonokjaként lépdelt előre a klerikusi pályán, amelynek csúcspontjaként csanádi püspökké nevezte ki az uralkodó, sőt bízta meg a magyarországi vegyes házasságok kérdésének római képviseletével. Ezen küldetése során találkozott XVI. Gergely pápával, aki szimpátiával tekintett rá. Római tevékenységének és tárgyalásai­nak eredménye volt, hogy a katolikus és nem katolikus keresztény felek közötti házasságokat a katolikus papok „passzív asszisztenciájával” is meg a lehetett kötni. A vegyes házasságok kérdése, s abból kiindulva a vallás szabad gyakorlásának az ügye egyébként a reformkori ország­gyűléseknek is fontos témája volt.

Lonovics Józsefet 1848 nyarán egri érsekké nevezték ki, azonban ezt az Apostoli Szentszék nem erősítette meg. A magyar szabadságharc leverése után az egyébként konzervatív elkötelezettségű főpapot letartóztatták, s előbb fogságban, később házi őrizetben tartották, többek között a melki bencés apátságban, majd Bécsben, és csak 1860-ban térhetett vissza Magyarországra. Hogy miként viszonyultak hozzá a szabadságharcot leverő osztrák vezetők, arra példa Julius Jacob von Haynau következő megnyilvánulása. „Én nem csinálok neki semmit, én mint maga a szelídség megyek le [Pestre]; noha nagy lelki gyönyörűséggel akasztattam volna föl egy katolikus püspököt, a legszívesebben pedig ezt az önhitt Lonovicsot.” Ugyan többször is fölmerült Lonovics József neve – a forradalom és szabadságharc előtt és alatt is – mint Magyarország prímásáé és esztergomi érseké, végül 1866-ban kalocsai érsekké nevezték ki. Súlyos és halálos torokbetegsége miatt azonban ezt a posztot már nem foglalhatta el.
Horváth Mihály – akadémikus, történész, 1848-ban Lonovics kinevezett utódja a csanádi püspöki székben – így jellemezte elődje és főpaptársa személyiségét: „Az egész magyar klérusnak kétségbevonhatatlanul ő volt legjelesebb egyénisége. Lonovics a lángésznek minden sajátságaival gazdagon fel volt ruházva: sebes, mély felfogás, érett, helyes ítélet, játszi elmésség, nagy emlékező tehetség ékesítették szellemét.” Bárány Zsófia könyve ezeket a szavakat támasztja alá történészi alapossággal és hitelességgel.

(Bárány Zsófia: „Lelke mélyén szabad röptű szellem” Lonovics József, egy magyar főpap a reformok világában. Budapest, HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet – Országos Széchényi Könyvtár, 2024., 296 oldal, 3200 Ft)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.