Öleléshormon

Szellemi kalandként éli meg Minya Károly nyelvész, főiskolai tanár az új szavakkal való foglalkozást, ugyanis abban „a közelmúlt és napjaink történései, eseményei, újításai jelennek meg”.

Blankó Miklós
2020. 02. 28. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szellemi kalandként éli meg Minya Károly nyelvész, főiskolai tanár az új szavakkal való foglalkozást, ugyanis abban „a közelmúlt és napjaink történései, eseményei, újításai jelennek meg” – tudhatjuk meg az Új szavak III. Nyelvünk 850 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal című kötetéből.

Minya Károly immár szótártrilógia szerzője, hiszen az Új szavak I. és II. évek óta hasznos társa a szakembereknek és a nyelvi kérdések iránt érdeklődőknek. A szerző szerint a „társadalmi, politikai, gazdasági és technikai változások felgyorsulása következtében az elmúlt években a korábbinál is jóval több új kifejezéssel – neologizmussal – találkozhatunk a nyelvben”. Ez buzdítja arra, hogy az „újszülött” szavakat folyamatosan gyűjtse, és értelmezéseivel, nyelvészeti megjegyzéseivel ellátva szótárba rendezze azokat.

Olvasónk evett már krofánkot (’olyan sütemény, amely a fánk és a croissant egyesítése’)? Esetleg távtanult (’távoktatásban sajátítja el a tananyagot’) már? Tart a véleményterroristáktól (’olyan személy, aki véleményét mindenki számára elfogadandónak tekinti’)? És ugye ön is kamillázik (’meglepődik valamin’), amikor újabb és újabb ismeretlen szavakat hall? Ehhez hasonló kifejezésekkel találkozhat az Új szavak III.-ban. A szótár könnyen használható, egységes jelölésekkel dolgozik. A szótári adatokat a szóalkotás módjának meghatározása, jelentésének feltárása, valamint példamondat követi. Ezt az öleléshormon példáján mutatom be:

„Öleléshormon: jelentéssűrítő összetétel; Olyan hormon, amely akkor termelődik, amikor köszönetet nyilvánítunk, vagy amikor együtt vannak a szerelmesek. Az oxitocinról vagy népi nevén öleléshormonról már bebizonyosodott, hogy csökkenti a vérnyomást, segíti a sebek gyógyulását és a stresszhelyzetekben való gyorsabb megnyugvást.”

Számos, előző kötetekben is fellelhető előtaghoz újabb utótagokat gyűjtött össze a szótárkészítő. Az egybegyűjtött szavak közül az okos- előtagú szótári adatok sorát emelném ki. A kedves olvasó tudja, mi az okosautó, az okosbőrönd, az okoscipő, az okosfalu, az okosfásli, az okosfogkefe, az okoshűtő, az okosiroda, az okoskaptár, az okoskarperec, az okoskerítés, az okoskontaktlencse, az okosöv, az okosvirág vagy az okosvíz? Nos, ha nem, akkor éppen ideje beszerezni Minya Károly új szótárát.

(Minya Károly: Új szavak III. Nyelvünk 850 új szava értelmezésekkel és példamondatokkal. Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2019, 160 oldal. Ára: 2490 forint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.