Véres utazás

A budapesti vállalkozó megölése mellett a hollandiai gyilkosságot is beismerte a magyar rendőröknek a rettegett vajdasági bérgyilkos, Dér Csaba.

Pámer Dávid
2019. 09. 30. 10:18
Alleged Balkan drugs boss Saric gestures inside a court in Belgrade
Darko Šarić, a „balkáni kokainkirály” a bírósági tárgyaláson 2018 decemberében Belgrádban. Tizenöt év letöltendő büntetést szabtak ki rá Fotó: Djordje Kojadinovic Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti vállalkozó megölése mellett a hollandiai gyilkosságot is beismerte a magyar rendőröknek a rettegett vajdasági bérgyilkos, Dér Csaba. A szerb és montenegrói kábítószermaffia ítélet-végrehajtójának tartott, nyár óta magyar börtönben ülő, 39 éves férfi a gyanú szerint egy amszterdami étteremben fényes nappal, a vendégek szeme láttára, a térfigyelő kamerák kereszttüzében közvetlen közelről likvidált egy horvát maffiózót, Ivan Serdarušićot. Dér sokáig nem akart a hollandiai emberölésről beszélni, de az egyértelmű, ellene szóló bizonyítékoknak köszönhetően néhány hete mégis elismerte: ő gyilkolt Amszterdamban.

Úgy tudjuk, az áldozat a délszláv maffia magas szinten lévő, kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó embere volt, aki azonban 200 kilogramm kokainnal nem számolt el megbízóinak, és az értékesített drog árát a saját hasznára fordította. A horvát alvilág ismert alakja hiába állította később, hogy egy szenegáli csoport miatt hiúsult meg az üzlet, a megtorlás nem maradt el: főnökei Dér Csabánál megrendelték a kivégzését. Dér jól megtervezte a merényletet, hiszen a gyilkosság előtt egy nappal parókában és sapkában tartott terepszemlét, majd másnap lecsapott.

A magyar rendőrök a hollandiai eseten kívül egy budapesti üzletember megölésével is gyanúsítják az alvilági mészárost. A sértett, egy droggal is kereskedő építési vállalkozó tavaly nyáron ismerkedett meg Dér egyik bűntársával, aki 11 kilogramm kokaint kínált neki eladásra. V. László több mint 14 millió forintnyi előleget adott át a szerb bűnözőnek, aki az üzlet lebonyolításával Dér Csabát bízta meg. A csantavéri bérgyilkos ugyanakkor 11 kilónyi édesítőszerrel érkezett a megbeszélt helyszínre, egy XV. kerületi bevásárlóközpont parkolójába. Dér beszállt az áldozat kocsijába, majd a Szilas-patakhoz mentek, ahol V. László ellenőrizni akarta a kábítószer minőségét: amikor az egyenként egykilós, ragasztószalagokkal körbetekert, befóliázott csomagokhoz hajolt, Dér fegyvert rántott, és hátulról fejbe lőtte a sértettet, akinek holttestét a Szilas-patakba húzta.

A gyilkosságot követően V. László személyes irataival, mobiltelefonjával és táskájával távozott a helyszínről, azonban az áldozat kocsijából előkerült 65 ezer eurónyi készpénz és egy másik táska, benne egy sapkával, azokat Dér nem vitte magával. A sapkában talált hajszálból nyert DNS alapján azonosítani tudták a vajdasági halálosztót, akinek barátnője a nyomozók szerint segédkezhetett V. László átverésében, így a nőt – Dér Csabával együtt – különösen nagy kárt okozó csalásért is eljárás alá vonták.

Miután Dért idén márciusban egy prágai szállodában elfogták, majd Szlovákián keresztül – a Terrorelhárító Központ segítségével – Magyarországra szállították, a férfi már első kihallgatásai egyikén beismerte a budapesti gyilkosságot, de csak annyit mondott, hogy „önvédelemből” lőtte agyon a vállalkozót. Később meggondolta magát, és a Kékfény bűnügyi magazin információi szerint különös vallomást tett. Gál Sándor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának vezetője elmondta, Dér Csaba azt hangoztatta magáról, hogy nem bérgyilkos, hanem „Európa kriminálisa” akart lenni, aki próbál rendet tenni Európában a kábítószer-terjesztők között, hogy a gyerekek ne jussanak kábítószerhez. Dér azt is mondta magáról, hogy azokon az embereken áll bosszút, akik őt vagy a baráti köréhez tartozó személyeket próbálják fenyegetni vagy bántani.

Darko Šarić, a „balkáni kokainkirály” a bírósági tárgyaláson 2018 decemberében Belgrádban.
Tizenöt év letöltendő büntetést szabtak ki rá
Fotó: Reuters

A bűnügyi magazin szerint Bécsben nemrég 14 európai ország rendőrei találkoztak, és Dér Csabáról, valamint a szerb drogmaffia elleni nyomozásokról egyeztettek. Mindezek mellett vizsgálják azokat az alvilági leszámolásokat, melyeket ugyancsak a Dérre jellemző gátlástalansággal követtek el az elmúlt években Európában. Figyelemre méltó, hogy a férfi élete első gyilkosságát az amszterdami merénylethez kísértetiesen hasonló módszerrel hajtotta végre: 2004-ben bement egy szerbiai étterembe, odasétált az áldozat mellé, egy zacskóból kivette a fegyvert, lelőtte a bűnözőt, majd kisétált, felült a kerékpárjára, és eltűnt. A bíróságon azzal védekezett, hogy áldozata megbízta őt egy munkával, amit később nem fizetett ki, sőt fenyegetni kezdte. Mindezekért 15 évre ítélték, de 2017-ben kedvezménnyel elhagyhatta a börtönt.

Annyi tudható még, hogy Dérnek köze lehet egy 2019 januárjában történt belgrádi gyilkossághoz, de szerepét vizsgálják egy spanyolországi emberölési kísérlettel kapcsolatban is. A rendőrség tájékoztatása szerint ugyanakkor ezekkel a bűncselekményekkel még hivatalosan nem gyanúsítják a csantavéri bérgyilkost, annak ellenére, hogy Belgrádban a biztonsági kamera jól láthatóan rögzítette Dért, ahogy hidegvérrel lelőtte Nebojša Markovićot. Az áldozat Aleksandar Šaracnak, egy hírhedt, Pink Panther nevű bűnbanda tagjának a sógora volt. A szerb alvilágban jól ismert maffiózó épp egy babakocsit próbált betenni az autójába, amikor megérkezett egy fehér kocsi. Dér Csaba kiszállt, odasétált az áldozathoz, a szemébe nézett, rámosolygott, és arcon lőtte. A vajdasági elkövető a bérgyilkosságért tízezer eurót kaphatott.

Másfél évvel korábban, 2017. augusztus 28-án a spanyol nyomozók szerint a csantavéri születésű, szerb-magyar kettős állampolgárságú férfi lőtt rá négyszer egy barcelonai parkban Nebojša Stojkovićra, a belgrádi rakovicai klán vezetőjére. A maffiózót a fején, a mellkasán, az állán és a hasán érték a lövések. A férfit kórházba szállították, majd azonnal megműtötték, napokig mesterséges kómában tartották, végül túlélte a támadást. A vele sétáló társát a bérgyilkos nem bántotta, így a spanyol rendőrök azonnal azt feltételezték, hogy a célpont csak Stojković volt. A helyi nyomozók azzal is tisztában vannak, hogy a maffiózó megölésére a parancsot annak a montenegrói klánnak a vezetői adhatták ki, akikkel Stojković konfliktusba került. Sajtóértesülések szerint ugyanez a montenegrói csoport bízta meg Dért azzal, hogy likvidálja Szarajevóban Stojković barátját és üzlettársát, Alan Kozárt.

A bosnyák rendőrök azonban ezt megelőzően, a barcelonai merénylet után három héttel, 2017 szeptemberében lecsaptak Dérre és egy társára. A boszniai börtönből Dér végül hét hónap után kisétálhatott, majd véres utazásba kezdett Európában. Likvidálta amszterdami, budapesti és belgrádi áldozatát, de a szerb hatóságok vizsgálják azt is, hogy Dérnek volt-e köze Nebojša Karan eltűnéséhez és halálához, ugyanis a helyi sajtó szerint a Szerbiában elkövetett kivégzés után Karan segített Dérnek a szökésben, majd egyik napról a másikra eltűnt. Vélhetően azért kellett meghalnia, nehogy bárkinek is információt adhasson Dér Csaba bujkálásával és szökésével kapcsolatban. Karan holttestét több mint két héttel később találta meg a rendőrség, de az már a helyszínen kiderült, hogy gyilkosság áldozata lett: a mellkasán és a fején is jól látható sérülések voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.