Ez lehet a legrégebbi ismert bizonyítéka a parazitizmusnak?

Élősködőket azonosítottak 512 millió éves ősmaradványokon: a szakemberek szerint ez a legrégebbi ismert fosszilis bizonyítéka a parazitizmusnak.

Forrás: MTI2020. 06. 08. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Washington állambeli Északnyugati Egyetem vezetésével zajlott vizsgálat során a kutatók a délnyugat-kínai Jünnan tartományban feltárt pörgekarú-fosszíliákat elemeztek. A pörgekarúak (Brachiopoda) kéthéjú külső vázzal rendelkező, tapogató-csillókoszorús állatok.

A nemzetközi kutatócsoport csőszerű teremtményeket azonosított a pörgekarúak vázának külsejéhez tapadva. Az élősködők a Brachiopoda szájnyílásánál helyezkedtek el, ami alapján a kutatók úgy vélik, hogy a paraziták elorozták a táplálékot a gazdaállattól.

Az eredmények szerint a parazitás pörgekarúak nem nőttek meg akkorára, mint élősködőmentes társaik.

A gazdaállat-parazita társulások elterjedtek a természetben, ám az ősmaradványoknál rendkívül nehéz azonosítani őket.

A kutatók úgy vélik, hogy a most felfedezett leletek az eddig ismert legrégebbi fosszilis bizonyítékai a parazitizmusnak.

Mint fogalmaztak, a tanulmány a korai kambrium időszak parazita-gazdaszervezet rendszereinek egyikét mutatja be. Ezeknek a fajok közti kölcsönhatásoknak a megjelenése kulcsszerepet játszhatott a korabeli evolúciós és ökológiai változásokban.

A kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikálták eredményeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.