Egyedülálló és igen aranyos szitakötőt fotóztak le

A fotós először ránézett a titokzatos rovarra, de nem tudta pontosan, hogy mit lát.

Forrás: kemma.hu2020. 08. 20. 21:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös rovarokat kapott lencsevégre egy romániai fotós. Az állat – amit itt lehet alaposan szemügyre venni – már felülről nézve is igen rejtélyes: az összetett szemek közti távolság ugyanis nagyobb, mint a szemek átmérője, miközben az elülső és a hátulsó szárnypárjuk alakja és mérete is igen hasonló. Innen kapta nevét is az egyenlő szárnyú szitakötő – írja az Origó.

A fotós saját bevallása szerint először ránézett a titokzatos rovarra, de nem tudta pontosan, hogy mit lát. Remus Tiplea a romániai Negrești-Oaș-i kertjében vette észre a lombozaton ülő egyenlő szárnyú szitakötőt vagy más néven kis szitakötőt (Zygoptera), amely óriási, kidülledtnek tűnő, kíváncsi szemekkel bámult rá.

A hosszú nyári délutánok ezután a rovar fényképezésének rituáléjával teltek.

Tiplea órákon át figyelte a szitakötők karcsú testű és keskeny szárnyú, közeli rokonának a viselkedését. Megfigyelte, hogy mikor táplálkoznak, mikor szaporodnak és mikor repülnek el. Látta, hogyan viselkednek esőben és hogyan választották ki azt a helyet, ahol pihennek. Idővel meg tudta különböztetni egymástól a hímeket és a nőstényeket, illetve azokat a meghatározó jellegzetességeket, amelyek alapján a rovarok társat választottak.

Teljesen figyelmen kívül hagytak engem, amikor például egymással rivalizáltak. Ám ahogy az évek múltak és a nyarak egyre melegebbek lettek, sajnos egyre kevesebb titokzatos lényt észleltem a kertemben.

– mesélte Remus Tiplea a National Geographic online portálnak a rengeteg fénykép kapcsán.

Megfigyelései bizonyították, hogy az egyenlő szárnyú szitakötők nem repülnek olyan jól, mint nagyobb rokonaik, ezért soha nem távolodnak el igazán a víztől.

A rovar szárnytövei keskenyek, és a szárnyvégek felé csak fokozatosan szélesednek ki. Különleges látványt nyújtanak, amikor pihenő helyzetben a szárnyaikat a lepkékhez hasonlóan összecsukják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.