időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Íme ő DeliRo, a házhozszállító robot – nézze meg!

Forrás: DUOL.HU
2020.08.12. 17:02
Íme ő DeliRo, a házhozszállító robot – nézze meg!

Pislog, beszél a négy keréken guruló okoska: senki sem nézi majd gyilkos robotnak egy zord jövőben. Már csak azért sem, mert a jövő itt van: DeliRo – Delivery Robot – próbaüzeme már ma, augusztus 12-én megkezdődött Tokióban.

A ZMP japán robottechnikai vállalat által kifejlesztett gép az interneten leadott rendelések alapján képes egy élelmiszerboltból egészen a vásárlóhoz kiszállítani az árut. Mikor célba ér, okostelefonos alkalmazásával, QR-kóddal tudja magát azonosítani a vevő, s kiveheti a dobozából.

https://www.youtube.com/watch?v=AI0l3ySnAiA

DeliRo beépített kamerái és lézeres érzékelői segítségével autonóm vezetési technikával tud közlekedni óránként legfeljebb 6 kilométeres sebességgel.

https://www.youtube.com/watch?v=90gTeP4nLb0

Van egy, négy és nyolcdobozos változata, hogy alkalmazkodjon a különféle mennyiségű megrendelésekhez: legfeljebb 50 kilót tud szállítani. A próbaüzemnek a Keio Egyetem campusa adott otthont.

A robotka a ZMP által fejlesztett autonóm szoftverrel tájékozódik és közlekedik: környezetét 360 fokban „látja” kameráival és lézeres érzékelőivel.

A ZMP célja messze túlmutat a házhoz szállításon: DeliRo csak az első lépés – írják –, hogy „a társadalomban robotok és emberek egymás mellett éljenek” – olvasható a dunaújvárosi hírportálon.