Ismerjék meg a Balaton legaranyosabb ragadozóját + videó

A részben vízi életmódot folytató mocsári teknős az egyetlen hazai teknősfélénk.

Forrás: likebalaton.hu2020. 08. 21. 21:45
null
Budapest, 2020. április 12. Mocsári teknõs (Emys orbicularis) a fõvárosi XVI. kerületi Naplás-tónál 2020. április 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tihanyi Külső-tóban számos mocsári teknős él. A Likebalaton.hu a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Ház Látogatóközpontjában kapott lencsevégre egy példányt, miközben halat falatozott.

A részben vízi életmódot folytató mocsári teknős az egyetlen hazai teknősfélénk. Magyarországon minden kétéltű és hüllőfaj törvényi védelmet élvez, így ez a faj is. Nem véletlenül, sok veszély fenyegeti őket.

Súlyos veszélyt jelentenek a populációra a megunt családi kedvencek, a szabadon engedett ékszerteknősök. Ez a faj sikeresen túlél a szabadban és szaporodik is, így kiszorítják élőhelyükről a mocsári teknősöket. Elveszik napozóhelyeiket, így kevésbé melegednek fel, kevésbé tudnak jól vadászni, ezáltal csökken a szaporodási képességük is.

A másik nagy veszély a fajra nézve a tavaszi fészekrakás időszakában a puha talajt kereső nőstények egyedszámának csökkenése. Ilyenkor az állat se lát, se hall, bár egy autóval amúgy sem tudná felvenni a harcot, gyakran ütik el a teknősöket ebben az időszakban.

Kerítéssel védhetjük őket, mutatjuk hogyan:

A mocsári teknős tojással szaporodik, a nőstény hátsó lábaival ássa meg a gödröt a laza talajba, ahova hat-kilenc ovális tojást rak. A kis teknősök ebben a fészekben ősszel vagy a következő tavasszal jönnek a világra, de addig sok veszély leselkedik rájuk, a rókák, aranysakálok, varjak előszeretettel fogyasztják a teknőstojásokat.

A teknősök életének első egy-két éve a legkritikusabb, csak egy-két százalékuk éli túl ezt az időszakot. Ezzel a tempóval viszont néhány évtizeden belül eltűnhet a faj. Ha a mocsári teknős a kritikus időszakot túléli, akár matuzsálem is lehet, nem ritka az 50-60 éves példány.

A mocsári teknős élete nagy részét a vízben tölti, de ha testhőmérséklete 15 Celsius-fok alá süllyed, kimászik egy nádcsomóra, tuskóra vagy a partra, hogy felmelegedjen.

Férgeket, lárvákat, vízi rovarokat, földigilisztát, csigát, apró halakat eszik.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=6_yN601OO7o&feature=emb_logo

Október végén a mocsári teknősök beássák magukat az iszapba, anyagcseréjük lelassul, tavaszig nem is esznek, teljes nyugalmi állapotba kerülnek.

Otthon nyílt a bajba jutott teknősöknek

Országszerte egyedülálló tevékenységet folytat egy héhalmi pár: arra tették fel az életüket, hogy teknősöket mentsenek meg és adjanak otthont a számukra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.