Miből tevődik össze az ideális sportolói reggeli?

Ha reggel anélkül indulunk el otthonról, hogy valamint ennénk, az hatással lehet az egész napi teljesítményünkre. Reggeli nélkül fáradtnak érezhetjük magunkat, és a sportteljesítményünk sem lesz olyan hatékony.

Forrás: csupasport.hu2020. 08. 23. 16:11
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggelizz úgy, mint egy király, tartja a mondás, ám nem mindenki szereti reggel teletömni a hasát. A szakértők mégis azt mondják, hogy mindenképpen együnk reggel, még akkor is, ha nem esik jól. Azoknak pedig, akik rendszeresen sportolnak szinte kötelező, hogy egyenek, különben nem lesz energiájuk az edzéshez és nem is tudják megfelelő hatékonysággal végezni a feladataikat.

Milyen a jó reggeli?

A szakértők szerint a nap első étkezésének legalább 500-700 kalóriát kellene tartalmaznia, aminek jó, ha a felét szénhidrát, 25-25%-át pedig fehérje és zsír alkotja.

Ideális szénhidráttartalmú ételnek számítanak a gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, például a zabpehelyből, zablisztből készült reggelik.

A tojás, a dió, az olajos magvak, a sajtok, a mogyoróvaj pedig mind olyan ételek, amely tartalmaznak fehérjét és zsírt is.

Fotó: pexels.com

Hidratálás

Ám még mielőtt a reggelihez látnánk, nagyon fontos, hogy az éjszakai alvás után hidratáljunk, ezért érdemes a napot két pohár vízzel kezdeni, amibe akár citrom- vagy limelevet is préselhetünk.

A reggeli mellé ihatunk egy csésze kávét vagy zöld teát. Mind a kettő tartalmaz koffeint, amely energiát ad és segíti az anyagcserét is.

Gyümölcslé helyett pedig jobb, ha friss gyümölcsöt eszünk, vagy magunk préseljük a levet a gyümölcsből. A friss gyümölcsök több antioxidánst és rostot tartalmaznak, mint a gyümölcslevek. A rostok nem mellesleg segítik az emésztést. A bolti juice-okkal pedig azért is ajánlatos vigyázni, mert cukrot tartalmazhatnak.

A csupasport.hu. adott néhány tippet is arra, hogy mit egyenek reggelire a sportolók. Ezeket itt olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.