Táplálkozási tévhitek, amikkel rengeteg embert átvertek

Elképesztően sok a hamis információ, ezért most lerántjuk a leplet hat közismert, de káros ferdítésről.

Forrás: mindmegette.hu2020. 08. 17. 11:54
Budapest, 2013. szeptember 22. Az õsz beköszöntével beérett a dió. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak olyan étkezéssel kapcsolatos hiedelmek, amelyek nehezen kopnak ki a köztudatból. Az alábbiakat jobb lenne örökre elfelejteni!

1. CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSRE NEM SZABAD INNI.

Csak abban az esetben, ha a gyümölcs szennyezett, mivel az elfogyasztott víz felhígítja a gyomorsavat, amely így már nem képes ártalmatlanítani a kórokozókat, és azok fájdalmat okoznak. Ezért a gyümölcsöket jobb alaposan megmosni.

2. A GOMBÁS ÉTELT NEM AJÁNLOTT FELMELEGÍTENI.

Ha a megmaradt és kihűlt gombás fogást azonnal hűtőszekrénybe teszi, semmi nem indokolja, hogy ne melegítse fel újra.

Ízletes vargánya
Fotó: MTI/EPA

3. EHETŐ A LEKVÁR, HA LESZEDJÜK RÓLA A PENÉSZT.

Inkább dobja ki! A romlott réteg eltávolításakor a penészgomba elszórja a spóráit, amelyek növekedésnek indulnak. A penészes ételek fogyasztása idővel májkárosodáshoz vezethet.

4. A BARNA CUKOR EGÉSZSÉGESEBB, MINT A FEHÉR.

Nem kimutatható, összetételükben csekély a különbség. A barna cukor gyakorlatilag nem más, mint cukornádmelasszal színezett kristálycukor. Mindkettőben ugyanannyi a vitamin és az ásványi anyag.

MTI Fotó: Varga György

5. AZ ALKOHOL FELGYORSÍTJA AZ EMÉSZTÉST.

Épp ellenkezőleg! Az alkoholos italok bizony gátolhatják a nehéz, zsíros ételek gyomorból való kiürülését. A kivétel néhány gyomorkeserű, ám ezek is csak kis mértékben segítenek.

6. A SPENÓTBAN RENGETEG VAS VAN.

Egy régi kutatás publikálásakor állítólag rossz helyre került a tizedesvessző, de tény, hogy még így is elég sok vasat tartalmaz ez a finom zöldség. Ugyanakkor az oxálsavtartalma is jelentős, ami pont a vas felszívódását hivatott gátolni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.