Több mint tízezer teknősfiókát engedtek a tengerbe Balinál

Több mint tízezer teknősfiókát engedtek a tengerbe pénteken az indonéziai sziget, Bali partjainál fajmegőrző csoportok és helyi lakosok, hogy elősegítsék a sebezhető faj állományának növekedését és a környezetvédelmet.

Forrás: MTI2020. 08. 07. 20:14
null
Nyíregyháza, 2013. december 27. Háromhetes sarkantyús teknõs (Geochelone sulcata) a Nyíregyházi Állatparkban 2013. december 27-én. Az állatkertben 12 felnõtt példány él, a faj a Föld harmadik legnagyobb szárazföldi teknõse. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olajzöld fattyúteknősfiókákat faládákban vitték fajmegőrző csoportok Gianyar strandjára, ahol arra bátorították a helyi lakosokat és önkénteseket, hogy segítsenek a fiókák tengerbe eresztésében.

Bár az olajzöld fattyúteknősök a tengeri teknősök egyik legnépesebb populációját alkotják, a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája sebezhetőként jegyzi őket, mivel egyre kevesebb az olyan hely, ahol fészket rakhatnak.

Ezek a teknősök általában 34-50 kilogrammosra nőnek felnőttkorukra, és hosszúk eléri a 60-70 centimétert.

Teknőstojások egyre kevesebb helyen találhatók a Bali partok homokjában, de megvédésüket fajmegőrző programok segítik, amelyek sikeresek – mondta Flavianus Erwin Putranto, az egyik ilyen csoport önkéntese.

– Összegyűjtjük és megvédjük a tojásokat. Reményeink szerint ily módon egyre több teknős kikelését segítjük, és visszaengedjük őket az óceánba – tette hozzá.

A tengeri teknősállományok az elmúlt években csökkentek a vadászat, a fészkelőhelyek elvesztése, a tojások összeszedése, valamint amiatt, hogy az állatok belegabalyodnak a halászhálókba.

A bali hatóságok a héten 25 közönséges levelesteknőst engedtek vissza a tengerbe, őket a múlt hónapban mentették meg illegális vadállat-kereskedőkre lecsapva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.