Visszavontak egy ötszáz éves mexikói dokumentumot egy árverésről

Visszavont az árverésről egy XVI. századi dokumentumot egy amerikai árverési ház, mivel kiderült, hogy Hernán Cortés spanyol gyarmatosítóhoz kapcsolható kéziratot valószínűleg a mexikói Nemzeti Archívumból lopták.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 11:51
árverésekről hazudott a csaló
Fotó: Andras Eberling
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1521-ből származó dokumentum egy királyi parancsot tartalmaz, amely Cortésnek, a mai Mexikó területét meghódító spanyol seregek parancsnokának és az azték birodalmi főváros, Tenochtitlán polgármesterének, Pedro de Alvaradónak szólt.

A New York-i Swann Aukciós Galéria honlapján hirdette meg a dokumentum, az eredeti, Cortés által aláírt parancs korabeli átiratának árverését szeptember 24-re. Az aukciósház szerint a sevillai spanyol gyarmati archívumban található eredeti kézirat átiratának értéke 20–30 ezer dollár (6–9 millió forint).

Az aukciósház szerdán jelentette be, hogy visszavonják a dokumentumot az árverésről. Azt azonban nem közölték, hogy visszaküldik-e a kéziratot Mexikóba. Az aukciósház döntése előtt három mexikói és egy spanyol kutató fogalmazta meg aggályait a dokumentum eredetével kapcsolatban, és értesítették a mexikói hatóságokat is.

A kutatók szerint a Swann honlapján látható kézirat képe hasonlít egy 2010-ben, a mexikói Nemzeti Archívumból ellopott dokumentumhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.