Homokviharral érkezhet a vírus Kínából Észak-Koreába

Észak-Korea állampártjának hivatalos lapja figyelmeztette szombaton az ország lakosságát, hogy homokviharral is érkezhet a koronavírus Kínából, ezért amikor nem szükséges, az emberek ne mozduljanak ki otthonukból.

Forrás: MTI2020. 10. 24. 11:08
null
Bikaner, 2018. május 8. Homokszemcséket hord a szél a Rádzsasztán északnyugat-indiai államban levõ Bikaner város fölé 2018. május 7-én. Az elõzõ héten az elmúlt két évtized leghevesebb homokvihara söpört végig Rádzsasztánon és a vele szomszédos Uttar Prades államon. A viharok legkevesebb 125 ember halálát okozták és jelentõsek az anyagi károk. Fotó: Vinaj N. Josi Forrás: MTI/EPA/Vinaj N. Josi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha köztudott, hogy homokviharral – például az Észak-Koreától 1900 kilométerre lévő Góbi-sivatagból származó „sárga porral” – légúti, szem- és bőrbetegségek járhatnak, a Reuters szerint semmi nem támasztja alá, hogy koronavírust is tudna szállítani.

A homokviharral tavasszal kell leginkább számolni Ázsiában, de az év bármely szakában előfordulhat. Erre az esetre a Rodong Szinmun című lap azt ajánlja a lakosoknak, hogy ha kimozdulnak otthonról, akkor mindig viseljenek egészségügyi maszkot. A KRT állami tévé azt is tanácsolta, hogy homokviharok idején álljanak le a kültéri építkezések.

Homokvihar. Fotó: MTI/EPA/Vinaj N. Josi

Phenjan eddig egyetlenegy megerősített koronavírusos esetet sem jelentett, aminek hitelességét egészségügyi szakértők erősen megkérdőjelezik. Az országba való belépést nagyon megszigorították a hatóságok, azon belül pedig kijárási korlátozásokat vezettek be a járvány terjedésének akadályozására. Elemzők szerint egy súlyos járványnak katasztrofális hatása volna az egyébként is nyomorgó észak-koreai lakosságra nézve.

Mint arról korábban beszámoltunk, nem verték nagydobra az észak-koreai katonai parádét. Hivatalosan nincs koronavírus-fertőzött a remeteállamban, a járvány miatt azonban az ünnepséget is visszafogták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.