Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

A Művészetek Palotája (Müpa) karácsonyi alkotása a zene erejéről szól.

Forrás: MTI2020. 12. 09. 9:14
null
Budapest, 2018. november 20. Kék színnel világítják meg a gyermekjogok világnapján a Művészetek Palotáját (Müpa) 2018. november 20-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Művészetek Palotája (Müpa), ami az alkotás a zene erejéről szól. A kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, aki olyan alkotásokat jegyez, mint a Félvilág vagy az Örök tél. A filmben Liszt Ferenc unokájához írt Karácsonyfa-ciklusának első és ötödik darabját idézik meg, amelyeket a Solaris zenekar alapító tagja, Erdész Róbert dolgozott át.

Művészetek Palotája (Müpa)
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„A Művészetek Palotája életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén, és egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét” – olvasható a Müpa MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, a kisfilm segítségével a nézők bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is. Az ünnepi alkotás a Művészetek Palotája egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

A közleményben Káel Csabát, a Művészetek Palotája vezérigazgatóját idézik, aki arról beszélt, hogy „ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból”. Kiemelte: az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 ezer diákja számára pedig lapozgatható meglepetéssel, és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény.

A rövidfilm főszerepét Bicskey Míra alakítja, édesapjának szerepében Vajda Milán, az Örkény Színház színművésze látható.

A kisfilm elérhető a Müpa hivatalos YouTube-csatornáján ide kattintva és a https://bit.ly/Mupa_Karacsony2020 linken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.