A halálozási kockázatot csökkentheti a táplálkozásterápia

A vizsgálat szerint az alultáplált, kezeletlen betegek esetében a halálozási arány 8,8 százalékos.

Forrás: MTI2021. 02. 08. 17:24
A gyógyításban is alapvető fontosságú a táplálkozás (a kép illusztráció) Forrás: flickr
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táplálkozásterápia csökkenti a kórházi betegek halálozási kockázatát – derült ki egy svájci kutatásból.

Az már régóta ismert, hogy az akut betegségben szenvedő páciensek kevesebbet esznek, lefogynak és gyakran már a kórházba kerülésük előtt alultápláltnak számítanak, ezért rosszak az életükre vonatkozó hosszú távú előrejelzések

– közölte az Aaraui Kantonkórház (KSA).

Tanulmányukban a KSA szakmberei a svájci statisztikai hivatal (BFS) olyan belgyógyászati betegek 2013-18 közötti kórházi tartózkodására vonatkozó adatait elemezték, akiknél a felvételi kód szerint alultápláltság esete állt fenn. Ez több mint 100 ezer alultáplált svájci kórházi beteg adatait jelentette.

A vizsgálat szerint az alultáplált, kezeletlen betegek esetében a halálozási arány 8,8 százalékos. Azon alultáplált betegeknél, akik kiegészítő táplálékot kaptak, 7,2 százalékra csökkent ez az arány. Ez a KSA szerint 20 százalékos relatív kockázatcsökkenést jelent.

Emellett azt is kimutatták, hogy kevesebb páciensnek volt szüksége kiegészítő segítségre – például gondozóotthonban vagy idősek otthonában való ellátásra, ha korábban táplálkozásterápiában részesültek. Az ilyen terápiát kapó páciensek kisebb arányban kerültek újra kórházba.

A gyógyításban is alapvető fontosságú a táplálkozás (a kép illusztráció)
Fotó: flickr

A KSA szerint a korábbi klinikai tanulmányokat kiegészítő vizsgálat rávilágít arra, hogy a jövőben még komolyabban kell venni az alultápláltság problémáját.

Így csökkenthető a rák kockázata helyes táplálkozással

A rák kialakulásában rengeteg dolog közrejátszhat, és ezek közül a legtöbbre nincs ráhatásunk, némelyikre viszont igen – ilyen például az életmód, a táplálkozás, amelyekkel, ha meg nem is előzhetjük, de csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni – írta korábban a Mindmegette.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.