A táplálkozásterápia csökkenti a kórházi betegek halálozási kockázatát – derült ki egy svájci kutatásból.
Az már régóta ismert, hogy az akut betegségben szenvedő páciensek kevesebbet esznek, lefogynak és gyakran már a kórházba kerülésük előtt alultápláltnak számítanak, ezért rosszak az életükre vonatkozó hosszú távú előrejelzések
– közölte az Aaraui Kantonkórház (KSA).
Tanulmányukban a KSA szakmberei a svájci statisztikai hivatal (BFS) olyan belgyógyászati betegek 2013-18 közötti kórházi tartózkodására vonatkozó adatait elemezték, akiknél a felvételi kód szerint alultápláltság esete állt fenn. Ez több mint 100 ezer alultáplált svájci kórházi beteg adatait jelentette.
A vizsgálat szerint az alultáplált, kezeletlen betegek esetében a halálozási arány 8,8 százalékos. Azon alultáplált betegeknél, akik kiegészítő táplálékot kaptak, 7,2 százalékra csökkent ez az arány. Ez a KSA szerint 20 százalékos relatív kockázatcsökkenést jelent.
Emellett azt is kimutatták, hogy kevesebb páciensnek volt szüksége kiegészítő segítségre – például gondozóotthonban vagy idősek otthonában való ellátásra, ha korábban táplálkozásterápiában részesültek. Az ilyen terápiát kapó páciensek kisebb arányban kerültek újra kórházba.

Fotó: flickr
A KSA szerint a korábbi klinikai tanulmányokat kiegészítő vizsgálat rávilágít arra, hogy a jövőben még komolyabban kell venni az alultápláltság problémáját.
Így csökkenthető a rák kockázata helyes táplálkozással
A rák kialakulásában rengeteg dolog közrejátszhat, és ezek közül a legtöbbre nincs ráhatásunk, némelyikre viszont igen – ilyen például az életmód, a táplálkozás, amelyekkel, ha meg nem is előzhetjük, de csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. Az alábbiakra mindenképpen érdemes odafigyelni – írta korábban a Mindmegette.