Dániában a vaníliás cukor is a rasszizmust terjesztette

A Tørsleff dán cég úgy döntött, hogy eltávolítja termékeiről az ikonikus fekete embert és az ázsiai illusztrációkat.

Forrás: ERDELY.MA2021. 02. 03. 18:31
A Tørsleff cég vanilliás vödre rajta a fekete férfi arcképével Forrás: Tørsleff / ERDELY.MA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tørsleff dán élelmiszeripari vállalat úgy döntött, hogy eltávolítja termékeiről az ikonikus fekete embert és az ázsiai illusztrációkat, azaz megszabadulnak a “rasszista logóktól” – írja az Erdély.ma dániai tudósítója. 1933-ban a dán Tørsleffs cég vaníliája elnyerte a sütés legjobb termékének járó aranyérmet. 1935-ben a vállalat úgy döntött, hogy terméküket egy elefántgondozó Jena Zena képével illusztrálja, aki 1935-ben két Colombo-i elefánttal érkezett az Aarhusi Állatkertbe. Tørsleffs úgy döntött, hogy 2021 folyamán leszedik a vanília vödrös fekete férfi logót, mind az ázsiai férfi ábrázolást a palackjaikról. A döntést azután hozták meg, hogy a Hansen Jégkrém vállalat is úgy határozott megválik az „eszkimójától”.

A Tørsleff cég vanilliás vödre rajta a fekete férfi arcképével
Fotó: Tørsleff / ERDELY.MA

– Az évek során kaptunk róla néhány e-mailt, de a karácsonyi ünnepek alatt egy Instagram-profil kezelője ránk förmedt az illusztrációk miatt, amelyeket az illető rasszistának gondolt. Nagyon kemény hangnemű kritikát fogalmazott meg, sok követője szidalmazott minket. Valószínűleg ez volt az utolsó lökés – mondja Henrik Andersen, a Tørsleffs tulajdonosa, a Haugen-Gruppen AS igazgatója.

Az ázsiai férfi arcképe ugyanúgy nem lesz többé rajta a palackjaikon
Fotó: Tørsleff / ERDELY.MA

Annak ellenére, hogy a Tørsleffs a döntés kapcsán nagyon megosztott volt, támogatást kapott a Mino Danmark “kisebbségi etnikai dánok” szervezettől. – Szerintünk ez példás. Mindig nagyszerű, amikor egy vállalat önállóan hozza meg ezt a döntést, és aktívan választ, mert új ismeretekre tettek szert – mondja Ditte Bloch Noer, a Mino Denmark programvezetője. – Számunkra fontos, hogy állást foglaljunk általában a strukturális rasszizmus ellen – nemcsak a termékek vonatkozásában. Ez egy lépés a helyes irányba – tette hozzá.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Már a kártyapakli is rasszista és kirekesztő

Indy Mellinck, 23 éves holland egyetemista lány dobta piacra azt a kártyajáték-csomagot, amelyből hiányzik a király, királyné és az apród, a nemek közötti egyenlőség és a rasszizmus elleni harc jegyében.

A kártyajátékokat kedvelő lánynak az adta az ötletet, amikor múlt nyáron az unokatestvéreivel kártyázott, és játék közben rádöbbent: a királyt ábrázoló lapok többet érnek, mint a királyné, valamint a királyok, királynék és apródok mind fehérbőrű figurák.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.