Több mint négyezer éves csontvázra találtak rá véletlenül

Több mint négyezer éves csontvázra bukkant véletlenül egy német helytörténész a bajorországi Straubingban – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 09. 13:42
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfi szombaton talált rá az emberi csontvázra és riasztotta a rendőrséget, mivel úgy vélte, hogy egy gyilkosság lehetséges áldozatát találta meg - közölte hétfőn a helyi rendőrség.

A csontvázról azonban a helyszínre hívott régészek gyorsan kiderítették, hogy egy felnőtt férfi maradványa, amely 4200-4800 éves lehet.

A történész a térségben az 1970-es években felfedezett egykori római kori temető közelében talált rá a csontvázra.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A térségben mintegy 4200-4800 éve a harangedényes kultúra népessége élt. Ez a kőrézkorból a kora bronzkorba való átmenet egyik kultúrája volt,

népessége a nagyobb folyók és a tengerpart mentén hozta létre településeit.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

1802-ben elsüllyedt hajóról hoztak fel tárgyakat a búvárrégészek

A menekülő utasok és a legénység által hátra hagyott személyes tárgyakat hoztak a felszínre a búvárrégészek Lord Elgin angol diplomata Kitera görög szigetnél 1802-ben elsüllyedt hajójának, a Mentornak a roncsai közül – jelentette be a görög kulturális minisztérium.

A Dimitrisz Kurkumelisz vezette régészcsoport legutóbb tavaly szeptemberben merült le a roncshoz, hogy újabb ókori tárgyak után kutasson – olvasható a The Greek Reporter című görög napilap honlapján.

A legújabb leletek, amelyek többsége ruházati kiegészítő és használati tárgy, kivételes bepillantást engednek egy korabeli hajó mindennapjaiba.

A búvárrégészek 18 tagú csapata egyebek között felszínre hozott egy teljesen ép és felismerhető bőr cipőtalpat, egy fémből készült övcsatot, főzőedényeket, egy fémérmét, amelyet feltehetőleg valamilyen kártyajátékhoz használtak, valamint a hajó vitorlázatának egy részét is megtalálta.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.