Ezek a természeti csapások kerültek eddig a legtöbbe a világnak a 21. században

A természeti katasztrófák száma 1970 óta megnégyszereződött, évente körülbelül négyszázra nőtt a számuk.

Forrás: origo.hu2021. 03. 10. 11:00
null
A természeti katasztrófák Thaiföldön sem ritkák Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Víz alá került területek; hurrikán által elsöpört városok; földrengés miatt összedőlt házak; áram, ivóvíz és otthon nélkül maradt emberek. A természeti katasztrófák száma 1970 óta megnégyszereződött, évente körülbelül négyszázra nőtt a számuk. Az utóbbi két-három évtizedben pedig több súlyos csapás sújtotta a világot. Összeállításunkban bemutatjuk, melyek voltak eddig az évszázad eddigi legköltségesebb természeti csapásai.

Bár a szélsőséges időjárással összefüggő természeti katasztrófák száma egyre inkább emelkedik, jó hír, hogy az ezekhez köthető halálos áldozatok száma csökken. Azonban a káreseményekre kifizetett biztosítási összegek emellett is folyamatosan nőnek, azaz a világnak egyre többe kerülnek a természeti pusztítások – olvasható az Origón.

A természeti katasztrófák Thaiföldön sem ritkák
Fotó: MTI/EPA/Narong Szangnak

 

Alább bemutatjuk az elmúlt két évtized, azaz a 21. század eddigi legdrágább természeti katasztrófáit.

A rangsort a káresemények miatt kifizetett biztosítási összegek alapján állította össze a Brink, a világ vezető kockázatelemzője.

Bár 2020-ban is több csapás érte a világon élőket számos térségben, az elemzők szerint eddig ezek voltak a legköltségesebbek.

Az eredeti cikket és fotókat IDE KATTINTVA talál.

Petrinyát örökre kísérteni fogja a földrengés

Hatalmas, hét emberéletet követelő földrengés rázta meg tavaly december végén Horvátországot, alig 150 kilométerre a magyar határtól. A természeti csapás sújtotta területre másfél hónappal később lassan kezd visszatérni az élet. A romok, pusztulás és félelem helyett már felcsillan a remény, még egy szobányi konténerházban is bíznak a szebb jövőben. Horvátország ezt a heget örökké viselni fogja, de a gyógyulás már megkezdődött.

Romhalmazzá vált épületek, munkagépek, utcákat takarító katonák, bámészkodó járókelők jellemzik most a horvátországi Petrinya város Vladimira Nazora utcáját, melyet gyakorlatilag földig rombolt a tavaly december 29-én bekövetkezett erős, 6,4-es magnitúdójú földrengés. A városrész épületeinek majdnem mindegyikére piros X-et festettek fel a hatóságok, ezzel jelezve, hogy a korábbi lakóházak, üzletek, szalonok és vendéglátó egységek életveszélyesek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.