Megérkezett az állatoknak kifejlesztett koronavírus elleni vakcina

Oroszországban nemrég bejegyezték az első olyan koronavírus elleni oltóanyagot, amelyet állatoknak lehet beadni. A Carnivak-Cov névre keresztelt oltóanyag tömeges gyártása április elején kezdődhet majd meg – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 03. 31. 14:47
koronavírus
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Carnivak-Cov klinikai vizsgálata már tavaly októberben megkezdődött, az eredmények szerint pedig a vizsgált állatok 100 százalékában kiváltotta az immunreakciót – közölte Konsztantyin Szavenkovot, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyettes vezetője. A hatóságok emellett kiemelték, hogy a koronavírus oltóanyag használata biztonságos, azonban pontosan még nem lehet tudni, hogy mennyi ideig biztosít védelmet az állatoknak.

Jelenleg a tudósok úgy gondolják, hogy legalább hat hónapig fennáll a védettség.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A Carnivak-Cov vakcina iránt már több ország is érdeklődését fejezte ki. Ezek közé tartozik Görögország, Ausztria és Lengyelország is. Mellettük amerikai, kanadai és szingapúri cégek is jelezték, hogy részt vennének az oltóanyag gyártásában.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint bizonyos állatfajok veszélyben vannak a koronavírus-járvány miatt, és már számos esetben fertőződtek meg a vírussal.

A tudósok kiemelték, hogy a vakcina alkalmazása megelőzheti még több mutáns létrejöttét is, és ugyan nincs bebizonyítva, hogy a megfertőződött állatok, például a kutyák és macskák továbbadhatják gazdáiknak a vírust, erre utalóan voltak már gyanús esetek az elmúlt egy évben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Kutyákat és macskákat tesztelnek koronavírusra Dél-Koreában

Tesztelik koronavírusra azokat a kedvtelésből tartott kutyákat és macskákat, melyek a betegségre utaló tüneteket – például láz vagy légzési nehézség – produkálnak

– jelentette be a dél-koreai főváros, Szöul polgármesteri hivatala ma délelőtt. A közlemény szerint amennyiben a háziállat tesztje pozitív lesz, az emberekhez hasonlóan karanténba kerül és nem engedhetik ki a házból, amíg le nem jár a karanténkötelezettség ideje.

– Nem szükséges a háziállatot elszigetelő létesítménybe küldeni, mivel nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus elterjedhet ember és háziállat között

– jelentette ki Pak Jo Mi, a betegség elleni védekezésért felelős dél-koreai tisztviselő, utalva arra, hogy a karantént otthonaikban is letölthetik a házi kedvencek, ehhez külön intézményre nincs szükség.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.